Com acollim? 50 anys acollint noves veïnes i veïns

El 20 de setembre i dins del cicle de xerrades per commemorar el cinquantè aniversari del Centre Social de Sants, Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i la Bordeta i La Troca (Escola Comunitària de Formació Permanent als barris de Sants) van organitzar una taula rodona sobre l’acollida d’immigrants al barri amb el títol “Com acollim? 50 anys acollint noves veïnes i veïns”.

Vam comptar amb la participació de l’Olga Aguirre, la Teresa Orquín, la Paqui Jiménez, la Kenia Garcia i la Latifa Bouzkri i l’Adriana Sabaté, de La Troca, com a moderadora. La tria de ponents va respondre a la voluntat de tenir testimonis de diferents períodes d’acollida:

– Anys 70/80 (Olga Aguirre i Paqui Jiménez)

– Anys 2000 (Teresa Orquín)

– Actualitat (Kenia García i Latifa Bouzkri)

La primera part va consistir en la presentació de les experiències personals de cada una de les ponents.

L’Olga Aguirre, nascuda a Barcelona, filla d’immigrants i que va viure molts anys al barri de Santa Caterina, va traslladar-se a Sants quan es va casar i va explicar la seva implicació al barri a partir del moment en el qual els seus fills van començar a anar a l’escola Barrufet. Aquell va ser l’inici d’una llarga trajectòria de compromís amb diferents moviments veïnals que dura fins avui com a membre de La Troca, per exemple.

La Paqui Jiménez, nascuda a Jaén i arribada a Barcelona als anys 70, va explicar la seva trajectòria en lluites obreres. Entre elles cal assenyalar la de la fàbrica Harry Walker, on va conèixer veïnes de Sants que pertanyien a la seva cèl·lula política i que la van acostar al barri. No sense dificultats va aprendre la llengua i va implicar-se activament en moviments veïnals reivindicatius, entre ells Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

La Teresa Orquín, nascuda aquí, va explicar la seva evolució personal respecte als prejudicis racials de manera honesta, clara i sincera. De canviar de carrer per no passar per zones on vivien sijs, va integrar com a part de la seva família a un noi indi, ara pare de dues criatures que ella considera els seus nets. Va ser espacialment emotiu el seu relat de l’acollida que ella i el seu marit van rebre a la mesquita de Sants la nit que es va cremar casa seva, així com el relat de l’ajuda que ella i el seu marit, infermer, van oferir als immigrants durant la tancada a l’església de Sant Medi.

La Kenia García, dominicana, va arribar aquí per reagrupació familiar amb el seu marit, del qual es va separar temps després. Va relatar les dificultats que va tenir com immigrant durant un temps, però també l’ajuda que va rebre del barri, i més concretament de l’ONG Gra de blat. Primer en va ser usuària, després voluntària i ara hi treballa en feines de coordinació.

La Latifa Bouzkri, marroquina, va venir en les mateixes circumstàncies que la Kènia. Va relatar la seva experiència d’aprenentatge de la llengua i la seva implicació a l’AMPA de l’escola dels seus fill, que li va obrir la porta a un contacte social directe amb el barri. Actualment és monitora de nens a La Troca. També va relatar episodis de racisme viscuts en algun moment des de la seva arribada.

Totes elles van remarcar la bona acollida que havien rebut al Centre Social de Sants i com s’havia convertit en un centre de trobada i referència per a elles.

A aquests testimonis es van sumar els d’altres veïnes del barri que des de la fila zero van parlar de les seves experiències conjuntes amb les ponents.

Per acabar, i amb la pregunta “quins reptes tenim per incloure els diversos col·lectius de veïnes a les lluites del barri?”, es va obrir un debat amb el públic.

L’acte va comptar amb una gran assistència del veïnat i de persones de col·lectius propers.

Durant l’acte es va fer una crida per a la recollida de firmes a la campanya de la ILP de Regularització de 500.000 persones 

Us animem a seguir la nostra activitat a través del canal de Telegram: STOP Mare Mortum SHB: https://t.me/STOPMMSHB