Commemorem el Dia de la persona refugiada amb la Ruta de l’Exili

El passat diumenge 19 de juny, Stop Mare Mortum vam organitzar la Ruta de l’Exili per commemorar el Dia mundial de la persona refugiada. Compartim les paraules que es van dir en aquesta jornada de diàleg entre el passat i el present.

“Primer de tot gràcies a tots i totes per venir avui a La Vajol per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades. 

Avui, algunes de nosaltres hem fet una de les rutes de l’exili republicà del febrer del 1939 per on més de mig milió de persones van travessar la frontera francesa fugint de la guerra i la misèria. Després, els esperaven camps de refugiats, camps de concentració, camps de la misèria.

Els anomenats “camins de la llibertat” (1939-1944).

Han passat 83 anys i sembla que no hàgim après res. Actualment, segons les dades d’ACNUR de 2021, al món hi ha 82 milions de persones desplaçades de casa seva per força, 30’5 milions de les quals són refugiades i sol·licitants d’asil. Aquestes dades encara no contemplen conflictes com el d’Ucraïna, que ha expulsat a 7’7 milions de persones. 

I res ha canviat: continuen havent guerres, i misèria, i desigualtats, i persecucions d’idees i identitats sexuals. I continua havent gent que mor, i gent que creua fronteres, i gent que es queda resistint. 

I la resposta dels Estats continua sent la mateixa: camps de refugiats miserables, militarització de les fronteres i externalització d’aquestes, i augment de la despesa militar.

On queden els compromisos internacionals en la protecció dels drets humans? En paper mullat.

Per això des de Stop mare mortum fa temps que reivindiquem l’aplicació de vies legals i segures d’accés a territori europeu i espanyol. D’aquesta manera a través de mecanismes com corredors humanitaris o trasllats des d’ambaixades, les persones podrien desplaçar-se a espais segurs sense jugar-se la vida pel camí, com passa al Mediterrani, on més de 43.000 han perdut la vida des de 2014, o a la frontera sud. 

Participants de la Ruta de l’Exili davant de les xifra de persones assassinades per la necropol´ítica migratòria europea al mar.

I sabem que és una qüestió de voluntat perquè així ens ho ha demostrat el conflicte ucraïnès. Perquè com sempre hem dit, no es tracta de cap crisi de refugiats, ni la del 2015, ni la d’ara, es tracta d’una crisi absoluta de polítiques d’acollida dignes.

Per això creiem que hem de ser conscients d’on venim i quina és la nostra pròpia memòria històrica, per aprendre i ratificar. Per no repetir els mateixos errors. 

Per això som avui a La Vajol, perquè el que està passat ara té molt a veure amb el que ens va passar a nosaltres fa 83 anys. Perquè exigim polítiques migratòries, de refugi i d’acollida dignes. Perquè no s’hi val un “volem acollir” buit de contingut. 

Stop mare mortum som una plataforma ciutadana que treballem per canviar les polítiques migratòries i d’asil europees i espanyoles. Des del nostre treball, avui 19 de juny, previ al Dia Mundial de les persones refugiades, exigim vies legals i segures per a totes les persones en moviment. Exigim polítiques d’acollida digna. Exigim voluntat política. Exigim recursos per a executar-la. Exigim accions i no paraules soltes.

Perquè diem PROU a les morts al Mediterrani.” 

Finalment, tornem a repetir els agraïments: l’ajuntament de La Vajol per acollir la proposta d’avui i d’ajudar-nos amb l’organització; l’ajuntament d’Agullana i de Maureillas – Las Illas, als centres excursionistes Empordanès i Jonquerenc, al Museu Memorial de l’Exili, i a Girona Acull per col·laborar i donar-nos suport.

19 de juny del 2022

Més notícies