DESNONAMENT DE LA NAU DEL CARRER PROGRÈS DE BADALONA: RACISME INSTITUCIONAL

Com cada segon dimecres de mes, el 9 de febrer Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i la Bordeta va convocar un acte per a denunciar el desnonament de la Nau del carrer Progrés de Badalona.

El 13 de gener es va produir el desallotjament d’aquesta nau on malvivien més 100 persones migrants. Algunes d’elles havien viscut a la nau de Gorg que va patir un incendi el desembre del 2020 on van morir cinc persones i en van resultar ferides vint-i-cinc.

Malgrat la petició d’ajornar tres mesos la sortida de les ocupants i el suport de desenes de persones i entitats socials, un dispositiu judicial i policial, amb una quinzena d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i Policia Nacional, va obligar-les a abandonar la nau sense que tinguessin un espai alternatiu on allotjar-se.

Gràcies a les pressions de grups i entitats de suport a aquestes persones migrants, com és el cas entre d’altres de Badalona Acull i Papeles para todos, la meitat de les desnonades són ara a allotjaments provisionals gestionats pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona. Es tracta, però, d’una situació transitòria que no fa més que ajornar la solució del problema.

A Badalona s’estima que hi pugui haver set naus més en les mateixes condicions que les que tenia la del carrer Progrés.

Segons l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, “Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ella i la seva família, la salut i el benestar, especialment en quan a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris (…)”.

La cronificació de la misèria aboca a la ciutadania sense recursos a subsistir en assentaments insalubres, en vells magatzems, en locals comercials tancats o en pisos pastera.

La vulneració del dret a un habitatge digne afecta bona part de la població amb manca de recursos econòmics, independentment de la seva procedència, però s’agreuja en el cas de la que és migrant sense papers, perquè aquest fet impedeix accedir-hi.

La Llei d’Estrangeria, la manca de voluntat i de recursos, més el racisme de les administracions públiques, són les responsables que es perpetuïn el barraquisme i els infrahabitatges on viuen des de fa anys, en solars o a l’interior de naus industrials. 

Com sempre, a més de la lectura de la nostra octaveta, es van distribuir cartells relacionats amb el tema a les persones assistents,  amb algunes frases que reproduïm aquí:

  • “A Catalunya hi ha 48.000 persones en allotjaments sense un mínim de condicions, d’entre aquestes n’hi ha més 5.000 sense sostre i 34.000 en habitatges insegurs i inadequats, els infrahabitatges”
  •  “Visc a Barcelona des del 2012; no he tingut mai una llar ni he aconseguit els papers, per això no he pogut tornar a casa. La meva filla, l’Amina, ja té 16 anys i en fa 15 que no la veig” ( Doumbia, Mali)
  • “ L’ estat del benestar es inexistent: el risc de patir pobresa es 4  vegades més alt entre  sensepapers que entre autòctones.” (Estudi de la Taula del Tercer Sector Social /Diari Ara 13/04/ 2021)
  • “Segons un informe de  Càritas, set de cada deu persones immigrants no resideixen en un habitatge digne.” (Informe Càritas Bnc. 2020 /Punt Avui, 3 febrer 2022)
  • “7 de cada 10  persones immigrants no resideixen en un habitatge digne” (Informe Càritas Bnc. 2020 /Punt Avui, 3 febrer 2022)

Per tot això, vam exigir: L’accés i el manteniment d’un habitatge digne per a totes les persones, independentment de la seva condició o provinença.

També es va informar de la recollida de roba, mantes i aliments que Can Vies feia al llarg de la setmana per les persones afectades pel desnonament de la nau del carrer Progrès.

Vam comptar amb la presència de diversos mitjans de comunicació, entre ells, la Televisió de Badalona que va emetre un petit resum de l’acte l’endemà, dia 10 de febrer, als seus informatius (https://bdncom.alacarta.cat/informatiu/capitol/10-de-febrer-de-2022-migdia , del minut 8:20 al 9:42)

Al final de l’acte es va fer una crida per a la participació a la campanya de la ILP de Regularització de 500.000 persones als punts fixos de recollida de signatures del barri. Aquesta regularització podria pal·liar una part dels problemes d’habitatge que denunciàvem.

Podeu veure un vídeo/resum de l’acte aquí: https://www.youtube.com/watch?v=9kqMyq43l3s

Us animem a seguir la nostra activitat a través del canal de Telegram: STOP Mare Mortum SHB: https://t.me/STOPMMSHB

Més notícies