NO A LA VIOLÈNCIA I DISCRIMINACIÓ CONTRA LES DONES MIGRANTS I REFUGIADES

Com cada segon dimecres de mes, i amb la proximitat del Dia de la Dona, el dia 9 Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i la Bordeta  va recordar la situació de les dones migrants i refugiades i va reivindicar els seus drets. Aquest any, a més, tenim en compte l’actual l’onada de refugiades.

En la lectura de la nostra octaveta vam incidir en el fet que les dones i nenes, pel fet de ser-ho, s’enfronten a riscos físics i psicològics en els seus trànsits migratoris, incloent l’extorsió, la violació, l’assetjament sexual, el sexe de supervivència, el matrimoni forçat, el tràfic d’éssers humans i tot tipus d’humiliacions.

També vam denunciar que la impossibilitat d’accedir a vies legals i segures les empeny a una major invisibilitat que fa que puguin ser explotades amb més impunitat. La por a la persecució, la detenció o la deportació dificulta encara més la denúncia de les violències que viuen les dones i fa impossible el seu accés a la justícia, la defensa i la reparació legal. L’explotació i la violència cap a les dones migrants no acaba un cop arriben a Europa: a les fronteres i als centres de detenció segueixen abusant d’elles.

Per altra banda, vam remarcar que, quan són aquí, després de superar molts obstacles, tenen dificultats per incorporar-se al món laboral i, si ho fan, quasi sempre és en ocupacions mal pagades i considerades marginals: cures de persones grans o infants, recollida de fruita, assistència a la llar, cambreres d’hotel, prostitució, etc. I, en la majoria de casos, en una situació de irregularitat administrativa que no permet que gaudeixin dels més mínims drets. Per això és important donar suport a la ILP que exigeix la regularització.

Tot plegat sense oblidar que a l’explotació s´hi afegeix novament la violència masclista. Els casos de violència de gènere a dones migrants suposen el 35% de la totalitat.

No vam oblidar, però, la creació de petites organitzacions i associacions de dones migrants amb un plantejament transformador de la seva situació i amb incidència en la societat.

I vam exigir:

  • No deixar cap dona enrere
  • Regularització ja
  • Vies legals i segures 

Vam comptar també amb la intervenció espontània d’una noia equatoriana que va relatar les dificultats i el maltractament que va viure la seva mare quan va migrar i tots els esforços que va fer per a que ella vingués i tingués una vida digna a Barcelona.

També va participar una companya de l’ONG Gra de Blat fent una crida per a la recollida de menjar i material higiènic per a les dones ucraïneses que fugen del seu país.

Durant l’acte es van recollir signatures per a la ILP de Regularització de 500.000 persones migrants a l’ Estat Espanyol.

Podeu veure un vídeo/resum de l’acte aquí

Us animem a seguir la nostra activitat a través del canal de Telegram: STOP Mare Mortum SHB: https://t.me/STOPMMSHB