No són morts, són assassinats

El 13 de juliol Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i La Bordeta va organitzar un acte de denúncia dels assassinats de les persones que van intentar saltar la tanca de Melilla el 24 de juny. El lema de l’acció era “No són morts, són assassinats”.

Fins a aquell moment es comptabilitzaven més de 37 persones mortes, xifra que ha anat augmentant amb el pas del temps, i més de 100 persones ferides. Aquestes xifres són la conseqüència de les polítiques migratòries racistes de la Unió Europea, i en concret de l’ Estat espanyol, materialitzades en la brutalitat policial i la militarització i externalització de les fronteres. Una bona part de les víctimes procedien del Sudan,

Les imatges difoses per l’Associació de Drets Humans Marroquina i les pròpies forces de seguretat de l’estat espanyol evidenciaven que es tracta d’assassinats i vulneració de la integritat física per part de les policies d’Espanya i Marroc.

Les situacions de pobresa i perill, causades per l’espoli occidental de recursos i les guerres en els països d’origen, més la inexistència de vies legals i segures per emigrar són les responsables de la privació de drets humans de totes aquestes persones.

Davant d’aquests fets, pocs dies abans de la cimera de l’OTAN a Madrid, les paraules de Pedro Sánchez aplaudint i felicitant la brutal actuació evidencien l’assumpció i validació del discurs d’extrema dreta en parlar d’assalt violent a la integritat territorial i lluita contra el tràfic de persones. Aquest discurs reforça la idea de la migració “no blanca” com a amenaça. El president Sánchez no se n’ha retractat en cap moment.

Per tot això, vam denunciar i condemnar: 

– Els assassinats i les ferides causades, i l’omissió del deure d’ajuda per part de les forces de seguretat espanyoles i marroquines.

– La violació del dret de sol·licitud d’asil i del principi de no devolució. 

– La vulneració del dret d’investigació (les persones assassinades han estat enterrades en foses comunes a Nador, sense autòpsia ni identificació).

En acabar de llegir la nostra octaveta, vàries persones van donar el seu testimoni de denúncia a la ronda de micròfon obert. I totes vam cridar:

-Les vides migrants importen.

-Les vides negres importen.

-Cap persona és il.legal.

Com sempre, vam distribuir cartells de denúncia entre el públic, alguns dels quals reproduïm:

  • La política migratoria de la Unión Europea no garantiza las vías legales y seguras. Abraza a los refugiados ucranianos mientras asesina a los migrantes africanos. ¿Cuándo dejará de depender el valor de las vidas del color de la piel? Serigné Mbayé, diputat d’UP a l’Assamblea de Madrid.
  • Aquesta massacre és la culminació de les polítiques de racisme institucional que es succeeixen des de fa anys a l’estat espanyol sota governs del PP y del PSOE, Viento Sur, 29/6/2022
  • Pedimos a las autoridades españolas y marroquíes que investiguen las graves violaciones de los derechos humanos que se han producido a un lado y otro de la frontera. Esteban Beltrán, director de Amnistía Internacional en España.
  • Los migrantes del Sur huyen de guerras, explotación, crisis climática, agotamiento de recursos, pobreza extrema y hambre de las que el Norte es directamente responsable. El Salto Diario.
  • La ayuda al desarrollo debe destinarse a la lucha contra la pobreza y la desigualdad. En ningún caso al control, externalización de fronteras y contención de las personas que huyen de los conflictos y la miseria. Carta de diverses ONGs a Pedro Sánchez.
  • Entre quienes intentaron cruzar la valla había decenas de sudaneses, contemplados como potenciales refugiados por Naciones Unidas porque corren riesgo de muerte si vuelven a su país. Diario.es, 26 de juny.

En el mateix acte es van recollir firmes per la campanya Regularizaciónya i es va donar veu a una representant del Grup d’Habitatge de Sants que va informar de la convocatòria de resistència contra el desnonament d’una família veïna del barri.

Podeu veure més imatges de l’acte aquí

Us animem a seguir la nostra activitat a través del canal de Telegram: STOP Mare Mortum SHB: https://t.me/STOPMMSHB