Vies legals i segures
Lliure circulació de persones i dret d’asil
Què són?
Les vies legals i segures són tots aquells mecanismes que garanteixen l’accés a la lliure circulació i al dret d’asil a les persones desplaçades forçosament, davant les vulneracions en l’accés a l’asil i a la protecció internacional.
Es tracta d’instruments que permeten a qualsevol persona amb necessitat de protecció poder arribar a un territori segur on els seus drets humans siguin protegits.
Per què cal aplicar-les?
Davant d’un context global de desigualtat estructural en el qual augmenta la violència, la persecució, la destrucció del medi ambient i la violació dels drets humans, resulta imprescindible establir mecanismes que assegurin l’accés a la protecció internacional.
Actualment, però, per demanar asil a Europa cal desplaçar-se fins el país de destí. Lluny de facilitar aquest procediment amb garanties, els Estats posen cada cop més obstacles blindant les fronteres o bé externalitzant-les.
L’aplicació efectiva de vies legals i segures evita la vulneració de drets durant el trajecte i protegeix les persones de les situacions de maltractament, explotació, tortura i mort que pateixen durant el camí i que impacten doblement en les vides i els cossos de les dones i les nenes.
Alhora, amb fórmules justes i segures de trànsit, el lucratiu negoci del tràfic de persones deixa de créixer i les persones desplaçades poden utilitzar els recursos econòmics per garantir unes condicions de dignitat i autonomia en el primer període d’arribada.
Les vies legals i segures son, en definitiva, una obligació dels estats per preservar els drets fonamentals, la vida i la seguretat i per evitar la vulneració de drets i la mort de les persones que es desplacen.
Quines són les vies Legals i Segures?
Algunes de les principals vies d’accés al dret d’asil de totes les persones son:
- Atendre sol·licituds de protecció en ambaixades i consolats en països d’origen o trànsit
- Expedir visats humanitaris en països d’origen o trànsit
- Facilitar i agilitzar la reagrupació familiar de persones desplaçades
- Establir corredors humanitaris
- Executar veritables programes de reassentament i de reubicació
És possible aplicar-les?
Què reclamem com a Stop Mare Mortum?
Instem el Govern espanyol i reclamem a la Generalitat de Catalunya (cadascun en el seu àmbit de competències) que apliquin les vies legals i segures d’accés al dret d’asil i que facilitin l’exercici del dret a la llibertat de circulació. Per això reclamem:
L’establiment dels mecanismes corresponents per poder sol·licitar la protecció internacional en ambaixades i consolats de tercers països, tant en el país d’origen com en països de trànsit.
L’aprovació del reglament de la Llei d’asil 12/2009, ja que és l’eina que podria posar en marxa diversos instruments per facilitar vies legals i segures d’accés a l’Estat espanyol.
L’aplicació efectiva dels programes de reunificació familiar i ampliar els criteris de família nuclear.
La promoció de l’accés als estudis a persones provinents de zones de conflicte a través de visats acadèmics.
L’establiment d’un corredor humanitari que garanteixi l’arribada a Catalunya de persones de forma legal i segura.
La reorientació de les funcions del Frontex: haurien de ser d’agència de salvament marítim real i facilitadora d’aquestes vies legals.
El compliment dels compromisos europeus de reassentament i reubicació acordats la tardor de 2015 pels quals l’Estat espanyol ha estat condemnat per incompliment per part del Tribunal Suprem.