EDUCACIÓ

Tallers i xerrades per al públic infantil i juvenil

Activitats didàctiques

Stop Mare Mortum proposem una sèrie d’activitats didàctiques, dirigides al públic infantil i juvenil, amb l’objectiu de fer reflexionar entorn del fet migratori, els valors de la pau i la defensa dels drets humans, així com el desenvolupament de l’empatia i l’esperit crític. Volem fomentar una ciutadania corresponsable, activa i amb capacitat de mobilització, ja que tothom pot aportar el seu granet de sorra per transformar la societat cap a un món més just per a totes les persones.

Recursos educatius

Fem xerrades per escoles, instituts, grups educació en el lleure, etc. També podem organitzar activitats dinamitzades o tallers, amb explicacions i debat, per a sensibilitzar des d’una aproximació en primera persona i així fer-los reflexionar sobre què poden fer elles des de la seva realitat quotidiana. Descarrga’t la fitxa d’activitat de xerrades per infants i joves. Els recursos creats, generalment amb la col.laboració d’altres col.lectius o entitats, estan a disposició de qualsevol que els vulgui utilitzar (professorat, monitores/s de lleure, educadors/es, famílies, etc). Us animem a fer-los servir i adaptar-los com creieu oportú. Si teniu algun dubte, suggeriment o necessiteu algun tipus de suport ens podeu escriure.

edu-rostres-joves

Projecte EDURostres

Per a grups de joves d'entre 13 i 18 anys. L’activitat s’estructura en dues parts. La primera és una dinámica que, mitjançant l’ús d’un vídeo, còmics i jocs, situa al grup de joves en el context de la Mediterrània i la situació migratòria actual. La segona part, de tipus expressiu/artístic, proposa a cada participant la creació d’un rostre: un Rostre de la Mediterrània creat a partir de la reflexió, l’empatia i l’intercanvi d’experiències sorgides durant la dinàmica.

edu-comi

Petits Rostres

Per a grups de parvulari i cicle inicial de primària A través del conte “El bloc de dibuix”, on s’explica la història de la Nora, un nena siriana que ha de marxar de casa amb la seva família, es busca sensibilitzar i empatitzar amb la realitat de les persones refugiades i el procés migratori. En acabar el conte es convida a nenes i nens a dibuixar el seu propi retrat i les coses que els agradaria mostrar a la protagonista del conte si la coneguessin.

entreterres

Guia Entreterres

És una guia educativa sobre migracions a la Mediterrània que pretén dotar d’eines les entitats educatives, les escoles i els instituts per tal d’abordar la temàtica de les persones refugiades amb les persones joves i infants, des d’una perspectiva de construcció de pau i de transformació social. Aquesta guia es va crear juntament amb el Servei Civil Internacional (SCI). entreterres.org/

vull-tornar-a-ballar

“Vull tornar a ballar”

Aquest material ha estat elaborat amb el grup d’educació SABER i proposa activitats didàctiques per infants entre 3 i 7 anys per empatitzar amb la situació que viuen les persones refugiades, així com per a despertar actituds de respecte i defensa pel compliment dels Drets Humans. Els materials estan vinculats al conte Vull tornar a ballar!, de Montse Bugatell i Montse Vilella, el qual narra el viatge cap a Europa d’una nena siriana, que, junt amb la seva família, ha de marxar del seu país per culpa de la guerra.

maleta-rostres

“Jocs dels avatars”

Aquesta maleta ha estat creada amb Saber i Irènia-Jocs de Pau, té per objectiu conèixer i prendre consciència de les diferents causes dels desplaçaments forçats. A través del joc, els joves faran un procés migratori (recorregut) on en 4-6 etapes aniran definint el seu camí i hauran d’anar prenent decisions, empatitzant amb la realitat de moltes persones que han de fer llargs i difícils recorreguts en la recerca d’un país on refugiar-se.

entreterres

Refumigra

Elaborat per l’Associació Jugami i la Fundació Autònoma Solidària. És una activitat ludicoformativa en format de joc audiovisual per equips, destinada a la sensibilització de les persones estudiants d’educació superior en la temàtica de refugi, asil i migracions. El joc té una durada aproximada d’entre dues i tres hores i es fonamenta en tècniques d’aprenentatge competencial (basat en problemes) i d’aprenentatge cooperatiu.

Tallers

Stop Mare Mortum proposem dues activitats senzilles: “Taller de banderoles” (a partir de 6 anys) i “Pintem la Mediterrània”. Les dues propostes tenen per objectiu visibilitzar missatges d’acollida i de respecte als drets de les persones migrants. Un permet que cadascú es faci la seva propia banderola per penjar al balcó, i l’altre construïr un mural conjuntament ple de missatges. Recomanats per fires, festivals i activitats a l’espai públic. Pel que fa a les banderoles, podeu fer-vos les vostres pròpies plantilles, o si preferiu, us deixem les nostres. Taller de banderoles Pintem un mural de la Mediterrània

Altres recursos educatius interessants

  • Xarxa Educativa de Suport a les Persones refugiades
  • Vull tornar a ballar de Montse Vilella i Montse Bugatell
  • Amina de Marta Lucena i Laura Ramos
  • Camina d’Alguer Miquel i Gamma Capdevila
  • Vides aturades de Bel Olid i Gerard Masagué