Aquest divendres 12 d’abril ha començat la campanya electoral per les eleccions espanyoles el proper 28 d’abril. Hem vist com campanya rere campanya, els partits polítics, a través dels seus candidats i candidates, prometen mesures que finalment mai acaben aplicant.
Stop Mare Mortum volem posar atenció en les polítiques migratòries, especialment en aquelles que podrien evitar les morts al Mediterrani. És per això que fem una crida a detectar les polítiques de mort i votar polítiques de vida.
Quines són les polítiques de mort?
Els darrers governs espanyols han apostat reiteradament per desenvolupar polítiques de mort. Polítiques que fomenten i amplifiquen la tragèdia a la Mediterrània. Els pactes bilaterals amb tercers països que no respecten els drets humans per tal externalitzar i fortificar les fronteres –com l’acord de readmissió entre Espanya i el Marroc que permet la repatriació de persones en situació irregular al país –, la militarització de la frontera sud incorporant elements lesius (tanques o concertines) i altres suposades millores tecnològiques i el desmantellament de salvament marítim, un cos civil que ha passat a estar controlat directament per la Guàrdia civil, que ha patit una apagada informativa a Twitter i al qual no se li renova el material deteriorat. Espanya continua impedint que es pugui sol·licitar la protecció internacional a Ceuta i Melilla i això vulnera el dret d’accés pel pas ( es separen menors de les seves famílies, hi ha extorsions econòmiques, etc.) i continua fent devolucions en calent tot i estar condemnades pel Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH). Cap govern ha iniciat el procés per desenvolupar el reglament de la Llei d’Asil tot i que hauria d’existir des del 2009, això implica que deu anys després encara no es poden habilitar vies legals i segures perquè les persones arribin a territori espanyol amb garanties. I amb tot, es persegueix i criminalitza la societat civil, exemples en són la periodista Helena Maleno o el bloqueig d’Open Arms o l’Aita Mari.
Què volem dir quan parlem de polítiques de vida?
És per això que Stop Mare Mortum exigim amb urgència que s’apliquin polítiques de vida que protegeixin el dret a migrar. Aquestes polítiques passen per garantir els drets humans i aturar les morts al Mediterrani. Això seria possible si es permetés sol·licitar protecció internacional en ambaixades a països d’origen o en tercers països de trànsit; si es complís amb la Sentència del Tribunal Suprem que obliga a l’Estat a executar els compromisos establerts de reubicació en el marc dels acords de la Unió Europea; si s’acabés amb les devolucions en calent i amb les polítiques d’externalització de fronteres – sovint encobertes en marcs d’acords de cooperació – i es garantís un discurs no discriminatori ni estigmatitzador per part de l’administració cap a les persones migrades i/o racialitzades. Altres mesures de caràcter humanitari serien expedir visats humanitaris o possibilitar corredors humanitaris per poder accedir a la protecció internacional.
Precisament, per exigir l’aplicació de polítiques de vida, durant aquesta campanya farem seguiment dels debats, programes i altres actes electorals perquè aquest 28A hi ha una cita on ens toca escollir entre polítiques de mort i polítiques de vida. La decisió està presa, Stop Mare Mortum apostem per les polítiques de vida perquè com a ciutadania del nord global som correponsables de les polítiques que es fan des dels governs occidentals. I tu, què votaràs? #VotaPolítiquesdeVida #StopPolítiquesdeMort