Ahir dijous 25 de Novembre la Plataforma Stop Mare Mortum es va manifestar davant el Palau de Congressos de Barcelona, on va tenir lloc la reunió de la Unió pel Mediterrani (UpM).
La reunió de la Unió pel Mediterrani, que commemorava els 20 anys del Procés de Barcelona impulsat al 1995, es va centrar en qüestions de seguretat i terrorisme, obviant una vegada més el gran problema que des de Stop Mare Mortum portem mesos reivindicant i que no és un altre que el de la crisi humanitària que pateixen les milers de persones que es veuen forçades a fugir de casa seva, ja sigui per conflictes armats, persecucions o situacions d’extrema pobresa.
La magnitud del problema es veu reflectit en les més de 30.000 persones que han perdut la vida des de l’any 2000 intentant creuar el Mediterrani, motiu pel qual ens indignen les paraules del Secretari General de la UpM, Fathallah Sijilmassi, quan diu que actualment ens enfrontem a grans reptes com són el terrorisme, la seguretat o la immigració il·legal. Des de Stop Mare Mortum considerem molt greu que es segueixi vinculant immigració amb terrorisme i seguretat, però encara ens sembla més indignant que no es consideri com a prioritària la crisi humanitària que estem vivint i que va més enllà del terrorisme.
Però tot i la importància de la reunió d’ahir, probablement van ser poques les persones que es van assabentar d’aquesta. De fet, és més que probable que la gran majoria no sàpiga què és la UpM, quins membres la formen o quin és el seu objectiu. Segurament, el fet de que es tracti d’una organització intergovernamental que des de la seva creació al 2008 no hagi estat capaç de realitzar una cimera de caps d’estat o de govern, ens dóna alguna pista del perquè no és coneguda.
Sense anar més lluny, ahir només van assistir els ministres d’exteriors de 20 països dels 43 que formen la UpM, entre els quals estaven Eslovàquia, Bòsnia, Montenegre, l’amfitriona Espanya i la majoria d’estats de la riba sud del Mediterrani. La resta d’estats europeus van enviar a representants d’inferior nivell, detall que ens demostra el poc interès que semblen tenir en redreçar una situació dramàtica que com passa sempre, és la població civil qui més la pateix. Les declaracions de la representant de la Política Exterior Europea, Federica Mogherini, titllant de positiva la representació enviada pels estats a la reunió, ens indigna i repugna. Una crisi de tals magnituds requereix d’una implicació clara i contundent d’aquelles persones que pel seu càrrec poden influir en un canvi real de les polítiques que fins ara, tan sols han portat més pobresa i conflicte a la riba sud del Mediterrani. Parlem de les polítiques de venda d’armament, de les intervencions militars, de l’externalització de fronteres a canvi de falses ajudes en cooperació o d’aquelles polítiques que tanquen fronteres i deixen morir a milers de persones al mar.
Des de la Plataforma Stop Mare Mortum seguirem alçant la veu per a que els representants i les representants governamentals no segueixin girant la cara a una crisi humanitària que cada dia deixa més i més víctimes. Prou morts a la Mediterrània!