S’acaba un nou curs escolar, i amb ell, un intens cicle d’activitats educatives que hem estat realitzant en diferents escoles de primària, instituts de secundària, centres de formació d’adults, agrupaments, esplais… Han estat un munt de xerrades, debats, exposicions de Rostres de la Mediterrània, tallers de Petits Rostres, de banderoles, etc.
Un dels eixos de la Plataforma Stop Mare Mortum és la sensibilització ciutadana, tant d’infants, joves i adults. Amb les nostres activitats pretenem educar en la cultura de la solidaritat, l’acollida i la igualtat de les persones, informar sobre les causes que provoquen els desplaçaments forçats i les seves conseqüències, sensibilitzar davant les morts a la mar Mediterrània i, la necessitat de que existeixin vies segures i legals,. Apostem per una educació reflexiva, transformadora i crítica amb la realitat que ens envolta i intentem fomentar que les persones, petites i grans, es vegin interpel·lades per la realitat del seu entorn més proper. No cal anar massa lluny per ajudar les persones que han de marxar de casa seva per buscar una vida millor. Tenim fronteres molt més properes que hem d’anar obrint i destruint, aquelles fronteres mentals que ens fan creure que existeix un “altre” diferent, al que cal témer o amb qui no podem conviure.
Totes les persones tenim el poder i la oportunitat de canviar una mica la societat on vivim, construint un món més just per a tothom, cadascú dins de les seves possibilitats. Un infant que convida a berenar a casa seva a la companya nouvinguda, un jove que li mostra el club de futbol on juga al company que encara no parla bé el seu idioma, una jove que sap aturar un rumor racista a l’institut i no el fa córrer, uns pares que pengen al balcó una banderola per mostrar que volen donar la benvinguda a qui necessita un lloc segur on viure, etc. Són petits actes quotidians que totes podem fer i que, poden marcar la diferència en com se sentin les persones que estan arribant o fa temps que són els nostres veïns i veïnes.
Stop Mare Mortum també formem part de la Xarxa Educativa de Suport a les Persones Refugiades, una iniciativa pionera que aglutina els esforços de la comunitat educativa per sensibilitzar sobre el dret a migrar i sobre la situació de les persones refugiades. Docents de diferents nivells, mares i pares, alumnat, i entitats especialitzades o arrelades a un territori concret, hem estat realitzant un munt d’activitats coordinades, treballant plegades amb un objectiu comú i, l’experiència en si mateixa ha estat un enriquiment per tothom, perquè el treball en xarxa, i la suma dels esforços ens dóna més força.
Des d’aquí volem donar les gràcies a tots els centres i entitats de lleure que ens heu convidat a participar en els vostres actes i les vostres classes, que ens heu obert les aules i ens heu ofert la oportunitat de reflexionar amb el bé més preuat que teniu, els vostres estudiants. També volem agrair a tots els infants i joves amb qui hem compartit aquestes estones. Les seves preguntes, opinions, reflexions, crítiques, ja que nosaltres també aprenem molt de tots ells i ens ajuden a qüestionar-nos les coses . Molts ens han obert el seu cor i han volgut compartir el seu valent testimoni, històries de migracions pròpies o dels seus familiars, amb alegries o amb dolor, i han enriquit molt les activitats que els proposem. Perquè al final tots som fills i filles de les migracions, ja que és la història de la humanitat. Molts centres i entitats també han estat treballant en diferents iniciatives per recaptar fons per donar suport a la nostra plataforma o entitats similars, des d’aquí també el nostre sincer agraïment, ja que és la manera de començar a veure que si ens mobilitzem, podem canviar les coses.
Aquests infants i joves són l’esperança d’un futur més just, i un dels motors de canvi de la societat. Com deia Paulo Freire, ” L’educació no canvia el món, però canvia les persones que canviaran el món“.
Gràcies a totes i tots per la vostra confiança. Fins el curs que ve!