Contra la violència institucional. Tanquem els CIE

El dimecres 14 de juliol Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, van organitzar, com tots els segons dimecres de mes, un acte a favor de les persones refugiades i migrants. Aquest cop s’ha posat el focus sobre la situació en els CIE durant la pandèmia.

Per denunciar aquesta situació vam comptar amb Josep Maria Jubany, rector de la parròquia de Sant Ildefons i encarregat pel bisbat de l’atenció religiosa als internats al CIE. La seva intervenció explicant el que ha pogut viure des de dins va ser molt interessant.

Els CIE van estar tancats de març a setembre del 2020. Al setembre, a l’inici de la segona ona de la COVID, els van tornar a obrir sense cap raó jurídica i sense cap nova mesura sanitària: vacunació, possibilitat d’aïllament en casos de contagi, etc.

Les mesures de prevenció van consistir en aïllar completament a les persones internes de l’exterior: no visites de familiars, ni d’associacions solidàries, ni assistència religiosa.

En aquestes condicions, a l’ansietat que genera el fet d’estar retingut, se li suma estar 24 hores en un espai comú sense cap distracció. Veure  TV en llengües que no comprenen bé no els interessa. En general no hi ha molt hàbit de lectura, ni llibres interessants en les seves llengües. La convivència entre persones de diferents procedència en aquestes condicions genera conflictes. La manca de personal format per afrontar aquest conflictes porta com a conseqüència l’actuació de la policia que fa el que sap fer i pel que ha estat educada: reprimir, en alguns casos amb violència.

Un d’aquest casos de repressió el vam poder veure a les xarxes,: un noi amb una forta crisi d’ansietat, immobilitzat de peu i mans i amb un casc cordat al cap abandonat durant tres hores en una cel·la. Hi han altres casos aquí, a Madrid, a Almería. En tots ells una constant: si ho denuncien són expulsats immediatament als seus països d’origen sense donar temps a que les seves denúncies prosperin.

Durant els set mesos que van estar  tancats no hi va haver cap augment de la inseguretat a la ciutat. Això ens demostra la inutilitat dels CIE. Per una falta administrativa com és la manca de regularització no s’hauria de privar de llibertat a ningú.

A l’acte van assistir BETEVE i el canal català de TVE. A la pregunta de la periodista de BETEVE a Josep Maria Jubany sobre què pensava dels CIE, aquest va respondre: El CIE no hauria d’existir, les persones internades no han comès cap delicte. Clar i contundent.

Darrerament el jutjat de control ha ordenat el restabliment de les visites de famílies i entitats al CIE de Barcelona , gràcies a la pressió social. Amb tot la situació actual està molt lluny de ser la d’abans de la pandèmia que ja no era bona.

La normalització dels CIE suposa carta blanca per a l’incompliment dels Drets Humans.

És per tot això que demanem el tancament dels CIE i la Regularització de totes les persones refugiades i migrants.

Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i la Bordeta