El tràfic d’éssers humans des d’una perspectiva de gènere i drets humans

A principis d’any, l’ONU denunciava “la impunitat” del tràfic de persones i alertava que no para d’augmentar.

El tràfic amb finalitats d’explotació sexual és la més comuna: a les zones de conflicte, –amb el 59%- continua sent el delicte més freqüent de “l’esclavitud del segle XXI”. Segons el seu Informe Global sobre Tràfic de Persones del 2018, més del 70% de les víctimes globals del tràfic de persones són nenes, noies i dones. Els homes conformen el grup més gran en els casos de treballs forçats, que és la segona destinació d’aquest tràfic -amb un 34%-.

Són només un apunt pel que fa a les xifres, ja esgarrifoses i significatives relacionades amb el tràfic de persones. L’ONU adverteix però que són la punta de l’iceberg: hi ha estats que no disposen dels mecanismes adequats per perseguir aquest delicte, i per tant moltes víctimes no són detectades.

Des de Stop Mare Mortum volem visibilitzar també aquesta situació: el tràfic d’éssers humans ha esdevingut, en els darrers anys, el segon negoci més lucratiu a nivell mundial. El desplaçament forçós de milions de persones en tot el món, la recerca d’un futur millor… pot generar unes condicions de vulnerabilitat que poden traduir-se en el fet que aquestes persones esdevinguin víctimes de determinats delictes i greus violacions de drets humans. Les xifres ens indiquen que cal adoptar una perspectiva de gènere per fer-hi front.

Comptem amb instruments jurídics que reconeixen els drets que els Estats han de garantir a les víctimes del tràfic de persones, però és suficient? De quina manera podríem prevenir, informar, detectar les potencials víctimes del tràfic de persones que actualment estan “creuant” la Mediterrània?

Una xerrada sobre el tràfic d’éssers humans des d’una perspectiva de gènere i drets humans, amb Alba Alonso, d’AdotratriusSicar.cat.  El proper dia 28 de febrer, de les 18.30 a les 20.30 h a les Cotxeres de Sants. (Edifici C. Plaça Bonet i Muixí, 7. 4a planta. Sala 41, Barcelona)

L’entrada és gratuïta i es pot assistir sense inscripció prèvia, però ens agradaria que omplíssis aquest formulari:
https://goo.gl/forms/2zEyqhoNiFh59G7A2