Els vaivens del govern

Les polítiques d’asil i migració del Govern de Pedro Sánchez són difícils de seguir, sotmeses com estan a uns vaivens desconcertants.

El que sí se’n podria dir és que són una decepció, fins i tot una traïció, perquè va infondre esperances amb gestos de cara a la galeria com el rescat de l’Aquarius, amb les 630 persones migrades a bord rebutjades per Itàlia i Malta,que va desembarcar a València al juny de l’any passat. Semblava que per fi algun govern plantava cara a les polítiques d’ultradreta xenòfobes que ens escanyen a totes. Que hi havia una escletxa a l’Europa fortalesa.

Però aquest Govern no ha desfet el nus al coll de les migrants valentes i desesperades que es llancen al mar no pas per gust. Si la decisió respecte a l’Aquarius va ser fruit de la ingenuïtat o hipocresia no ho sabem. Però sí sabem que el que ha vingut al darrera és un cop de puny a la boca de l’estómac, per dolorós, per inesperat, per decebedor.

Que els pocs vestigis de solidaritat i humanitat que queden al mar es criminalitzin i aturin amb astúcies i paranys administratius és abaixar el cap, allunyar-se d’un  l’Estat que hauria de defensar amb convenciment els drets humans i en canvi estreny la llibertat de les persones.

Quina mà gronxa les polítiques del Govern de Pedro Sánchez?

  • Impedeix salpar l’Open Arms per continuar rescatant persones a 25 milles de la costa líbia.
  • No ha executat la sentència que obliga l’Estat espanyol a reubicar i acollir 19.449 persones des de Grècia i Itàlia.
  • Prefereix esperar a que el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg es pronuncïi definitivament en comptes d’aturar ja les devolucions en calent (658 l’any passat a Ceuta i Melilla)
  • No ha tret les ganivetes de les tanques de la Frontera Sud, tal i com va prometre, per sustituir-les per un mètode menys “cruent”.

No ens cansarem de protestar, que és el que cal quan es limiten els drets de les persones. Tanques, devolucions en calent, cadenes per a vaixells que no salpen, dil.lacions legals…Amb aquestes actuacions el Govern central contribueix de manera activa a que  l’arribada a Espanya sigui una carrera d’obstacles d’alt risc per a les persones que busquen millorar les seves vides. Mentre Sánchez espera i avalua, el patiment i les morts al Mediterrani augmenten.

#ViesLegalsISegures

Més notícies