Les vulneracions de DH del nou pacte europeu a debat al Congrés, de la mà de la societat civil

Els grups parlamentaris i les organitzacions de la societat civil traslladen al Parlament espanyol el debat sobre Pacte Europeu sobre Migració i Asil.

Set grups parlamentaris han registrat avui una Proposició No de Llei (PNL) sol·licitant al Govern d’Espanya un paper actiu en el procés negociador del nou Pacte Europeu sobre Migració i Asil. La iniciativa trasllada la preocupació de les organitzacions de societat civil pel possible impacte en el respecte dels drets humans.

Els grups parlamentaris Confederal d’Unides Podem-En Comú, Podem-Galicia en comú, Republicà, Euskal Herria Bildu, Compromís, JuntsXcat i Més País, han registrat aquest matí una Proposició No de Llei per a debatre en el ple del Congrés el paper d’Espanya en les negociacions sobre els mecanismes proposats en el Pacte Europeu sobre Migració i Asil.

Aquest Pacte, proposat per la Comissió Europea el 23 de setembre de 2020, recull cinc iniciatives legislatives amb les quals es pretén dissenyar un nou marc de política migratòria comuna. Si bé encara s’estan negociant els mecanismes previstos, els governs europeus ja estan posant en pràctica algunes de les mesures recollides.

La PNL registrada trasllada la demanda d’11 organitzacions de la societat civil (Alianza por la Solidaridad, Amnistía Internacional, Andalucía Acoge, CEAR, Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo, Entreculturas, Médicos del Mundo, Oxfam Intermón, Red Acoge, Save the Children i Stop Mare Mortum) que van presentar el mes de setembre un informe sobre el preocupant impacte en els drets humans que tindria la implementació dels mecanismes previstos en el Pacte.

En el text registrat s’assenyala que, encara que aquest acord es presenta com un nou començament, en realitat, reforça un sistema que porta anys fracassant amb terribles conseqüències que posen en risc la vida i la seguretat de les persones migrants i refugiades. La Comissió Europea, una vegada més, proposa mesures la finalitat de les quals és dissuasiva, reforça les tanques i eleva els murs, en lloc d’oferir un nou enfocament que faciliti que les persones migrants i refugiades puguin arribar a un lloc segur. Les vies legals i segures considerades en el Pacte tenen un abast molt limitat i en canvi es proposa un conjunt de procediments la finalitat dels quals és la de bloquejar l’accés de les persones estrangeres als països europeus i agilitar la devolució o expulsió d’aquelles que aconsegueixen arribar a les seves fronteres.

Davant les gravíssimes conseqüències que pot tenir l’aprovació del Pacte Europeu sobre Migració i Asil, donat el seu enfocament i disseny, els grups parlamentaris insten el Govern espanyol a jugar un paper actiu en les negociacions que s’estan produint en el marc de la Comissió Europea, amb la finalitat d’impulsar les modificacions necessàries per a implementar una política migratòria europea que s’assenti sobre el ple respecte dels drets humans.