Stop Mare Mortum treballa al Parlament de Catalunya per a la protecció internacional a Catalunya

Els desplaçaments forçats comencen al país d’origen, en part per l’acció exterior catalana, i cal establir mesures que els previnguin.

Aquesta és la conclusió de la primera sessió del Grup de Treball sobre la Protecció dels Refugiats al Parlament de Catalunya amb la intervenció de Stop Mare Mortum (StopMM) i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Les dues entitats hem analitzat davant els grups parlamentaris les causes primeres dels desplaçaments forçats als països d’origen en les que intervenen institucions i empreses de manera directa o indirecta. StopMM hem fet propostes concretes d’accions des de Catalunya que puguin reduïr o prevenir aquests desplaçaments.

També hem insistit en les vulneracions de drets a la Frontera Sud. Per això hem proposat eines que a través de la cooperació per al desenvolupament vetllin per la protecció de les persones refugiades i migrades que volen arribar al nostre territori.

Per part de StopMM ha participat una experta del Transnational Institute, que és membre del Grup de Treball d’Empresa i Drets Humans de Lafede i de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, així com una experta d’Irídia, associació per la defensa dels drets humans, en particular civils i polítics.

Aquest Grup de Treball vol establir propostes concretes d’acció per garantir vies legals i segures i millorar i reforçar el model actual d’acollida. Amb aquest objectiu celebrarà quatre sessions més d’aquí al mes de juny.

Fent incidència política. D’on surt el grup de treball?

El Grup de Treball es va constituir arran de dues compareixences de Stop Mare Mortum, la  Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i la Xarxa Asil.cat a la comissió  d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència (CAECRIT) a finals de 2016. Les entitats vam sol.licitar la creació d’un grup de treball en què es tractés la protecció internacional. Des de la comissió es va acordar que es fes amb una visió interdisciplinar per tal d’abordar la protecció de refugiats i refugiades des de diferents vessants com ara la jurídica, la social, la sanitària, o la d’acció exterior. D’aquesta manera Stop Mare Mortum seguim la tasca d’incidència a les administracions que poden possibilitar l’arribada de refugiades i refugiats al nostre territori mitjançant l’aplicació de la legislació vigent i la pressió als governs estatal i europeu. És a dir, continuem demanant l’aplicació de vies legals i segures.