Representants de les forçes polítiques catalanes han mostrat la posició dels seus partits davant la crisi dels refugiats i la inmigració en el debat celebrat aquest dimecres 15 de juny a la Fabra i Coats de Sant Andreu del Palomar
Tots els representants de les forces polítiques catalanes presents al debat electoral sobre polítiques migratòries, asil i refugi organitzat per Stop Mare Mortum Sant Andreu menys Fernando Sánchez (PPC) s’han posicionat en contra de l’acord entre la UE i Turquia. Tot i que un nou govern no tindria poder per si mateix per acabar amb aquest pacte signat el passat mes de març, els candidats s’han compromès a retirar el suport per part de l’Estat en cas de tenir accés a l’executiu. Sánchez ha recordat, però, que aquest acord va ser signat per molts dirigents socialistes europeus i va apuntar que potser no és tan dolent.
Al principi de l’acte, tots han fet la seva valoració de la tasca que han fet els seus partits a la crisi dels refugiats. En aquest punt, Fernando Sánchez (PPC) ha defensat la gestió del seu partit, sense massa concreció, mentre Mohammed Chaid (PSC) i Nuria González (Cs) han criticat la feina de l’executiu de Rajoy.
D’una altra banda, els nacionalistes hi han ressaltat que Catalunya no té competències en asil i Beth Abad (CDC) ha recordat que Puigdemont ha fet un oferiment per acollir a 4.500 refugiats que el Govern central ha refusat.
Per últim, Marcelo Expósito (ECP) ha valorat com a exemple la gestió de l’Ajuntament de Barcelona en matèria d’asil i ha exposat que els municipis s’haurien d’implicar més i poder implicar-se més.
Els representants també li han recordat al candidat popular que la Llei d’Asil de 2009 segueix sense un reglament que la desenvolupi i s’han compromès a elaborar aquest reglament en cas d’arribar a l’executiu. A més, Bernat Picornell (ERC) i Expósito s’han posicionat a favor de recuperar la possibilitat de demanar asil en ambaixades, alguna cosa que era possible fins a aquesta llei.
Amb prou feines s’ha parlat de les reubicacions de refugiats, i l’única intervenció en què s’ha dit alguna cosa d’aquest tema ho ha fet el Picornell, per demanar que s’acollin els 16.000 que es va comprometre l’Estat a agafar. Chaid i Nuria González han exposat també que, davant de la forta emigració dels últims anys, l’asil pot tenir un efecte molt positiu per a l’economia espanyola.
Picornell també ha volgut assenyalar que ni Turquia ni el Marroc són països segurs, algo que han secundat tots menys els representants de PPC i PSC, l’últim, d’origen marroquin, perquè sí que considera el veí del sud de l’Estat espanyol com a país segur.
Respecte als visats de trànsit, que fan que els sirians que entren per aeroport no puguin demanar asil, Sánchez ha respòs que no sabia que existien, i la resta han demanat la seva desaparició.