Veus dissidents empresonades: també a Níger

Moussa Tchangari, secretari general d’Alternatives Espaces Citoyens de Níger, organització membre del Consell Internacional del Fòrum social mundial, està detingut al país juntament amb tres activistes més.

Stop Mare Mortum vam tenir l’oportunitat, el desembre de 2016, de conèixer la tasca de l’entitat de la mà del periodista i membre Tcherno H. Boulama, a la “Trobada Mediterrània d’Organitzacions i Col·lectius sobre Mobilitat Internacional. Deconstruïm l’Europa Fortalesa. Teixim xarxa” que vam organitzar conjuntament amb Lafede.cat a Barcelona per parlar de la situació de migrants i refugiades a Europa. Tchangari és també membre de la junta de la Fundació Frantz Fanon que ha iniciat un change.org i que animem a signar.

Segons el comunicat d’aquesta fundació, en Moussa Tchangari ha estat assetjat un cop més per les forces policials i la institució judicial nigeriana. Les forces de seguretat l’han detingut juntament amb Ali Idrissa (coordinador de la Xarxa d’Organitzacions per a la Transparència i l’Anàlisi Pressupostari, ROTAB), Nouhou Arzika (president del Moviment Patriòtic per una Ciutadania Responsable, MPCR) i Lirwana Abdourhamane (advocat i membre del MPCR), per haver fet una crida a una jornada de mobilització per apel·lar a l’abrogació de la “Llei de finances 2018”. Aquesta llei, denunciada com a antisocial i injusta i que s’aplica des de gener del 2018, afavoreix la instal·lació d’empreses transnacionals al Níger al mateix temps que sotmet cada cop més la seva ciutadania  a una pressió fiscal que la precaritza. A més, el grup de premsa Labari ha estat escorcollat i tancat. Posteriorment el Tribunal n’ha ordenat la reobertura.

La manifestació, que és la continuació de moltes altres que sempre s’han anat desenvolupant amb calma i sense cap violència, va ser prohibida per raons de seguretat a pesar que la Constitució del Níger garanteix les llibertats d’associació, de reunió, de comitiva i de manifestació dins les condicions establertes per la llei. Aquell mateix dia el partit presidencial, el PNDS Tareyya, celebrava a Niamey el seu congrés nacional.

Tot i que els detinguts no van participar a la marxa, segueixen a la presó i estan acusats d’haver organitzat aquesta manifestació, de complicitat amb actes de violència, d’agressió i de destrucció de béns públics. Cada vegada és més freqüent l’arrest de membres del moviment social i l’enviament d’alguns a presons allunyades més de 100 quilòmetres de la capital, a zones on domina l’estat d’emergència i que han estat objectiu d’uns quants atacs extremistes.

Aquests fets marquen una nova etapa en la deriva autoritària del govern del Níger, que segueix violant drets fonamentals del poble nigerí i es nega a escoltar la seva veu. La prohibició d’aquesta manifestació demostra un cop més com els estats prioritzen la implementació de polítiques de seguretat mentre incompleixen les disposicions de la Declaració Universal dels Drets Humans (DDHH), així com altres instruments regionals i internacionals relatius als DDHH que ja havien estat ratificats. Amb aquesta premisa no dubten a criminalitzar els membres dels moviments socials que lluiten en favor dels drets fonamentals de les persones.

La Fundació Frantz Fanon denuncia que aquestes detencions són totalment arbitràries i subratlla que no és el primer cop que Moussa Tchangari s’enfronta a acusacions que no es basen sobre cap proba i que és objecte d’assetjament per part de les forces policials i de les institucions jurídiques. Aquest assetjament jurídic, a més a més de la violència policial contra els manifestants, mostren que el govern nigerí només pretén enterrar i silenciar tota oposició a la Llei de finançament que precipitarà cada cop més la ciutadania nigerina cap a una gran precarietat.

Níger ens pot semblar lluny, però aquests actes ens queden ben propers. Recentment ho estem vivint a casa nostra on polítics i activistes són empresonats per les seves idees. Cada vegada més sovint som testimonis de com els Estats utilitzen les lleis i les forces policials per silenciar les veus dissidents que l’únic que fan és exigir el compliment dels Drets Humans per part dels seus governants. La violència exercida contra aquells qui defensen la lliure circulació de les persones és una cara més de l’externalització de fronteres per part dels Estats Europeus. Des de Stop Mare Mortum donem tot el nostre suport a les entitats nigerines que es veuen cada dia amenaçades i exigim l’alliberament de Moussa Tchangari, d’Ali Idrissa, de Nouhou Arzika, i de Lirwana Abdourhamane, i a la retirada de tots els càrrecs que pesen contra ells.  Us animem a signar el change.org que ha iniciat la Fundació Frantz Fanon pel seu allibertament, i la campanya No Callarem a casa nostra a favor de la llibertat d’expressió i manifestació.

Per la llibertat i els drets humans, no ens faran callar!