A principis de setembre, la fotografia d’Aylan Kurdi, de 3 anys, mort a la platja de Turquia va fer reaccionar el món sobre la inacció dels governs europeus sobre la crisi humanitària de persones refugiades.
Cada dia milers de persones arriben al continent fugint dels conflictes bèl·lics que viuen els seus països. Ho fan famílies senceres jugant-se la vida per arribar a un lloc segur i moltes perden la vida pel camí intentant passar per tots els entrebancs que implica la ruta des del seu país d’origen fins a l’estimada Europa. Un exemple és el mur construït per Hongria, una clara mesura de protecció de fronteres.
Ara unes altres fotografies han fet reaccionar l’opinió pública. Unes imatges que banalitzen la crisi humanitària que estem vivint i que denunciem i condemnem des de Stop Mare Mortum. És el treball del fotògraf hongarès Norbert Baksa titulat “Der Migrant” i que utilitza una model jove i esvelta com si fos refugiada siriana davant unes tanques que poden recordar les hongareses. Una jove amb mocador al cap forçada per la policia o fent-se selfies amb un smatphone amb el logotip de Chanel davant una tanca, això sí, amb roba de màxima qualitat i sabates de taló.
Baksa es justifica dient que ha volgut tractar el problema des de diferents òptiques i que, segons ell, “és difícil entendre si aquestes persones són, de fet, refugiades o no”. Aquests treballs i declaracions alimenten el discurs xenòfob que des de les entitats intentem rebatre. No és pot jugar amb la tragèdia humana i fer d’ella que sembli un anunci publicitari. I menys qüestionar dades incontestables com les més de 470.000 persones que han creuat el mar mediterrani per arribar a Europa de gener a setembre del 2015, de les quals 2.800 han desaparegut o mort pel camí, segons dades de la International Organization for Migration.