I els drets dels infants migrants?

Avui dimecres 20 de novembre es celebra el Dia internacional dels Drets de l’infant, declarats per les Nacions Unides el 1959. Aprovada fa trenta anys, la Convenció dels Drets de l’infant anuncia que totes les persones menors d’edat haurien de gaudir de salut, descans i d’oci, tenir una família, un nom, una nacionalitat, rebre una educació, poder gaudir del lliure pensament i d’expressió així com ser protegits de l’explotació infantil entre altres. La realitat però encara queda molt lluny d’aquest assoliment.

Tot i que aquí és pocs cops visible, arreu del món milers d’infants estan sent seccionats de la seva infància. Gairebé 30 milions de nens i nenes de tot el món han estat víctimes de desplaçaments forçosos i s’han vist obligats a deixar el seu país pels conflictes, els diferents tipus de violència, la guerra, la precarietat econòmica, els desastres naturals o fugint de la persecució per motius ideològics o ètnics. Milions d’infants, sobretot noies, estan privades d’anar a l’escola. Milers de nens passen diàriament gana, altres estan en el límit de la pobresa. Milers de noies són cada dia violades, casades en contra de la seva voluntat.

Milers de nens i nenes han hagut d’abandonar el seu país perquè no hi podien viure. Molts deixen les seves famílies i s’hi aventuren sols buscant una vida millor, altres viatgen amb alguns familiars però es separen durant el llarg  trajecte. Molts infants posen la seva vida en risc creuant el Mediterrani intentant venir a Europa. Si tenen sort d’arribar, la majoria d’aquests joves seguiran patint quan hagin arribat al seu destí, amb llargs procesos burocratitzants i estances en centres deshumanitzadors.

Els més petits es troben entre les persones més vulnerables i en un context de migració, la seva vulnerabilitat és encara major. Els infants migrants s’exposen a patir les pitjors formes d’abusos i privacions, durant el viatge i també als països de destinació. Alguns són detinguts i agredits, forçats a treballar o a realitzar favors sexuals. D’altres són rebutjats i discriminats per la seva nacionalitat, origen ètnic, gènere, religió i estatus migratori.

L’any passat a Espanya van arribar més de 7.000 infants i joves no acompanyats, encara sentim notícies com que a més de 10.000 menors no se’ls permet obtenir els papers de residència o que hi ha menors tancats als CIE.

En definitiva, tots els infants haurien de tenir dret a la salut, l’educació, la seguretat , la protecció i la vida, independentment del lloc on han viscut, però malauradament els drets de molts infants segueixen sent vulnerats i ignorats. Els nens i nenes estan pagant el món que els adults els estem deixant a causa de la nostra irracionalitat que destrossa vides senceres i està privant a infants de la seva infància així com de la seva identitat.Els joves són el futur i han de tenir tots els drets garantits. El Govern ha d’assumir compromisos concrets per a defensar els drets de la infància com garantir prioritzar programes d’assistència humanitària que incloguin educació en situacions d’emergència i conflicte, garantir que tots els nens i nenes puguin completar una educació primària i secundària obligatòria, universal, gratuïta i de qualitat o incidir amb els líders mundials per a eliminar totes les formes de violència contra la infància, tals com el treball infantil, el servei militar obligatori, la mutilació genital femenina o el matrimoni primerenc forçat entre moltes altres.

Avui és un dia per reivindicar que es defensin aquests drets de tots els infants, que es puguin garantir les vies legals i segures per a migrar en el cas que hagin de fer-ho. És un dia de reivindicació, força i unió per recordar-nos que encara hi ha molt camí a progressar i ho hem de fer tots junts. Vinguem d’on vinguem i tinguem l’edat que tinguem.