Infants sense dret a la vida

El passat dia 14 d’abril Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta va organitzar una acció per recordar els infants que moren en l’intent de migrar cap a Europa, denunciar les polítiques criminals de la Unió Europea i el seus Estats membres, i exigir el respecte del Drets Humans començant pels drets dels infants. A l’activitat hi va participar Mònica Parra, membre de Fotomovimiento i autora del llibre Migrar y resistir (Descontrol editorial, 2020). Un llibre impactant que us recomanem.

La Mònica va explicar que els menors són el 50% de les persones en trànsit a nivell mundial i que a molts d’ells se’ls està negant el dret més bàsic, el dret a la vida, perquè no se’ls permet migrar de manera segura. Gràcies a l’experiència adquirida al camps, camins i ciutats d’Europa ens va poder explicar que els menors estan privats del dret a la sanitat i a l’educació, que molts malviuen sols pels carrers de les ciutats on se’ls vulneren tots els  drets. I ens va recordar que es calcula que 10.000 menors han desaparegut després d’arribar a Europa i que es tem que molts hagin estat víctimes de la màfies i del tràfic de persones.

Alguns dels  cartells que es mostraven  a l’acte  feien referència a articles de la Convenció sobre els drets dels infants que són vulnerats sistemàticament:

– Article 6: L’infant té el dret intrínsec a la vida i l’obligació de l’Estat és assegurar la seva supervivència i desenvolupament 

– Article 10: L’infant i els seus pares tenen dret a sortir de qualsevol país o d’entrar-hi perquè la família es pugui reunir o per al manteniment de les relacions entre l’infant i els seus

– Article 39: L’Estat té l’obligació de protegir l’infant contra tota mena de maltractaments,abusos i explotacions; de tipus físic, mental o sexual 

Altres recordaven xifres esfereïdores: Segons Nacions Unides, entre 2014 i 2018, va desaparèixer o morir 1 infant cada 2 dies al Mediterrani.

Per acabar es van llegir aquestes dues frases de l’Arcadi Oliveres:

Amb tot el mapa que tenim de morts a la Mediterrània, hem de tornar-nos a preguntar: on queda la dignitat humana i sobretot què ha passat amb el dret d’asil? Un dret internacional que marca expressament i categòricament l’obligació de donar refugi a persones que fugen d’un perill…

Avui en dia, des del punt de vista de refugi, d’asil, d’obrir les portes, la UE és una organització CRI-MI-NAL!

A continuació es va guardar un minut de silenci. I l’acte va acabar amb els assistents amb el crit tradicional de Stop Mare Mortum: Cap persona no és il·legal!

Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta