Acció de protesta pels milers de morts al mar al 2020

La plataforma Stop Mare Mortum denuncia, un cop més, les constants morts al Mediterrani i a l’Atlàntic amb una acció visual a la Platja de Sant Miquel de la Barceloneta. Aquest migdia unes 150 persones que s’hi havien concentrat han dut a terme una plantada de clavells en nom de les més de 1200 persones que han mort durant el 2020 en la ruta per arribar a les illes Canàries. També s’han desplegat diverses pancartes reivindicant la necessitat d’establir “Vies legals i segures”. L’acció ha finalitzat amb la lectura del manifest “Exigim vies legals i segures que garanteixin el dret a migrar. Stop morts a les fronteres marítimes”, en el qual es fan aquestes demandes:  

  • Vies legals i segures d’accés a territori europeu per evitar més morts.
  • Dret a l’asil garantit per tothom que ho necessiti.
  • Acollida digna per a les persones que arriben.
  • Dret a la lliure circulació de totes les persones, siguin d’on siguin.
  • Posar fi a l’externalització de fronteres i a l’acord de control migratori del govern espanyol amb el govern marroquí.
  • Diem no al nou Pacte Europeu de Migració i Asil, que només contempla la immigració com un problema i posa les persones en risc.
  • Demanem polítiques de vida, que posin les persones al centre i garanteixin el dret a migrar amb seguretat per a totes! 
     

Què va passar el 18 d’abril de 2015? 

Aquest diumenge 18 d’abril fa 6 anys de la mort de 900 persones en un naufragi davant les costes de Lampedusa (Italia). Després de la tragèdia, la Guardia Costera italiana va rescatar només 28 persones amb vida i va recuperar 24 cadàvers.  Totes elles, i els milers de persones que han mort intentant arribar a territori segur, buscaven una vida millor. Avui, sis anys després, les morts al Mediterrani no s’aturen, sinó que creixen a causa d’unes polítiques migratòries europees que vulneren els drets humans, criminalitzen les persones que migren i les condemnen a la mort. Són polítiques que promouen la militarització de les fronteres en lloc de l’establiment de vies legals i segures que garanteixin el dret a migrar sense arriscar la vida.

Des del naufragi de 2015 davant les costes de Lampedusa, moment en què va començar a actuar Stop Mare Mortum, la plataforma ciutadana no ha parat de denunciar aquestes morts i segueix treballant per canviar les polítiques migratòries i d’asil espanyoles i europees. L’acte d’aquest diumenge 18 d’abril vol fer memòria dels assassinats que està provocant la necropolítica europea i posar el focus en la realitat actual de la Ruta Canària. 
 

Les xifres

Segons l’Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA), 1.717 persones han perdut la vida intentant arribar a Espanya l’últim any. La major part d’aquestes morts, 1.239, s’han produït en l’anomenada via canària, la més utilitzada durant els últims mesos i una de les més perilloses en l’actualitat. 

En els primers mesos del 2021, segons l’Organització Internacional de les Migracions, com a mínim 406 persones han mort al Mar Mediterrani i 47 en la ruta de les Canàries.

© Eva Sanfacundo