Dones migrades en temps de pandèmia

Aquest març, en motiu del Dia de la dona treballadora, Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i La Bordeta organitzava l’acte “Dones migrades en temps de pandèmia”, amb la participació del Sindicato de Mujeres Cuidadores sin papeles. En l’acte reivindicatiu es va exigir la integració plena de les feines de la llar en el Règim General de la Seguretat Social, un allotjament digne, l’accés a l’atenció sanitària en igualtat de condicions independentment de la seva situació administrativa, entre d’altres demandes del Sindicato.

Feines com les de neteja i cures han estat i són fonamentals ara i abans de la pandèmia. Aquests sectors, juntament amb el treball al camp, són on es concentra majoritàriament l’activitat laboral de les dones migrades. La majoria, sense contracte, continuen excloses com a ciutadanes de ple dret.

En alguns casos a les treballadores de la llar, la pandèmia els ha suposat molt més treball com a internes i un augment de l’explotació i dels abusos, entre els que s’inclouen els de violència masclista. Els casos de violència de gènere a dones migrades suposen el 35% de la totalitat.

Sobre el Sindicato de Mujeres Cuidadoras sin papeles

Silvia Sánchez, Paola Ordóñez, Gloria Yaneh i Auatif El Berdeley són les quatre dones fundadores del sindicat juntament amb el David Orozco, marit de la Silvia, i del qual també hi formen part actualment en Diego Mauricio Paz i el David Fernando López.

Les raons per les quals cada una d’elles va decidir venir a Barcelona són esfereïdores, però encara ho és més el relat de tot el que han hagut de viure i continuen vivint aquí a Barcelona (més informació: https://eescarpenter.wixsite.com/cuidadorassinpapeles).

La Silvia, en David Orozco i l’Auatif van viure durant un temps a l’ espai de la Tancada Migrant i, juntament amb altres dones migrades en situació similar, es reunien a parcs o al carrer per a desfogar-se, plorar, recolzar-se mútuament i reivindicar la seva dignitat com a migrades. Així, amb l’ajuda d’un noi mexicà que els va assessorar, va néixer el Sindicato de Mujeres Cuidadoras sin papeles.

Van començar informant les famílies sobre el procés d’obtenció de l’empadronament, després de viure elles mateixes les dificultats per a obtenir-lo. Tot seguit van començar a fer recollides d’aliments per a les famílies més necessitades del Raval ja que moltes dones treballaven tot el dia per a enviar diners als seus fills, pagar el lloguer del seu allotjament i no els hi quedaven per a menjar elles. Actualment disposen d’un local petit cedit per l’Ateneu del Raval on hi viuen també la Sílvia i el seu marit.

Totes elles han estat víctimes de la precarietat laboral, de la desinformació per part dels serveis públics, de l’ abús i la discriminació com a migrades i les incoherències de la normativa per a obtenir papers i, en conseqüència, les dificultats per a tenir feina i allotjament dignes. Algunes d’ elles reivindiquen que la seva situació els hauria de permetre el dret d’asil ( com les amenaces de mort per raons polítiques) tot i que el seu país no estigui oficialment en guerra ( condició indispensable per a aconseguir-lo). Per aquesta raó estan intentant aconseguir papers mitjançant el procés d’arrelament social. Aquest procés, però, implica enfrontar-se de manera constant a barreres i dificultats com els llargs terminis, els requisits de contractació laboral i la falta d’empatia per part de les administracions públiques. Això alhora provoca l’acceptació “obligada” d’una vida precària i discriminada o el descoratjament que les fa plantejar-se tornar als seus països.

“Trabajaba de lunes a sábado, de las 9 de la mañana a las 10 de la noche y solo me daban 10, 15 o 20 euros. Esto era lo único que nos permitía traer comida a casa, por eso aguanté lo que pude.” – explica la Sílvia- “Queremos tener dignidad. No por estar necesitando vamos a ir al trabajo y nos vamos a dejar tocar o dejar que nos anden insinuando. Yo voy a trabajar. En Milanuncios ofrecen trabajos ‘para cuidar a mi mamá’ pero empiezan: ¿de dónde es? Ah, de Colombia, y ¿le gusta el baile?” …

La Gloria comenta: “Creen que las mujeres venimos para putas. ¿Ah, es colombiana? Sí, venga a trabajar, límpieme la casa, pero muéstreme las tetas. O venga a hacer esto, pero acuéstese conmigo antes. Siempre piensan esto de nosotras, que somos putas y nos tratan como tal. Esto lo he vivido yo y lo sigo viviendo a diario.”

“Aquí te encierran en un piso y nadie se da cuenta de nada porque el vecino no está pendiente del otro. Si la chica la meten ahí porque fue a limpiar, a planchar o hacer algo… le hicieron de todo y ni cuenta nos dimos. Y esto nos ha pasado a nosotras y me ha pasado a mí, muchas veces.” – diu la Paola.

Aquesta situació es va veure agreujada amb la pandèmia. La majoria d’elles van trobar-se sense les feines precàries que tenien i, al no tenir papers, amb la impossibilitat de rebre ajudes compensatòries per la situació derivada de les restriccions provocades per la Covid. Tot i així, van rebre moltes donacions d’aliments i van arribar a repartir aliments a 60 famílies durant un període de la pandèmia, però en aquests moments només poden oferir ajuda a 10 famílies perquè l’ajuda ha minvat considerablement.

El Sindicato de Mujeres Cuidadoras sin papeles coneix de primera mà la precarietat que suposa ser dona migrada i per això no pensen deixar d’ajudar a totes aquelles que es troben a la mateixa situació que elles. Els seus desitjos actuals són tenir l’assessorament d’un advocat especialitzat, crear una xarxa de recolzament, un local propi i prou ampli per a fer recollides d’aliments, conferències i trobades, així com denunciar la situació de les dones migrades i l’abús de les administracions públiques.

SMM Sants, Hostafrancs i La Bordeta organitza cada mes un acte reivindicatiu a la plaça de Sants. El proper dimecres 14 d’abril us convoquem a “Infants sense dret a vida” per denunciar que les polítiques migratòries de la Unió Europea i els seus Estats membres estan negant el dreta a la vida a molts infants com l’Aylan, Samuel, Sahé o Nabody.

María José Hernández Blasco , Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i La Bordeta

Contacte amb el Sindicato de Cuidadoras Sin Papeles: https://www.facebook.com/sindicatodecuidadorasinpapeles/

Referències:
https://eescarpenter.wixsite.com/cuidadorassinpapeles
https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20200219/nace-en-el-raval-el-sindicato-de-cuidadoras-sin-papeles-7839201
https://www.lavanguardia.com/vida/20200303/473957517894/sindicato-de-cuidadoras-sin-papeles-acude-a-parlament-para-defender-derechos.html
https://www.20minutos.es/noticia/4207113/0/sindicato-cuidadores-sin-papeles-comida-raval-ayudas/
https://www.europapress.es/catalunya/noticia-sindicato-cuidadoras-papeles-ofrece-hacerse-cargo-hijos-trabajadoras-coronavirus-20200316092214.html