Materials educatius d’Stop Mare Mortum sobre desplaçaments forçats

Aquest dissabte 26 de novembre presentem els materials educatius elaborats amb diferents professionals de manera col·laborativa durant les Jornades educatives organitzades per Stop Mare Mortum i Irènia Jocs De Pau.

JORNADES EDUCATIVES STOP MARE MORTUM

Des del principi, Stop Mare Mortum, té com a línia estratègica la sensibilització sobre la situació que es viu a la Mediterrània i les vulneracions de drets que pateixen les persones que intenten arribar a sòl europeu de manera irregular a causa de les restriccions de les polítiques dels Estats d’Europa en matèria migratòria. La plataforma té per objectiu provocar un canvi en les polítiques migratòries i d’asil europees. Per fer-ho, considerem imprescindible treballar des de l’educació, tant la formal com la no formal, per tal de generar una transformació social.

En els darrers mesos hem organitzat les Jornades educatives d’Stop Mare Mortum. Aquestes tenen dos objectius bàsics: per una banda, desenvolupar col·lectivament uns materials educatius per treballar des dels valors universals dels drets humans la realitat de les persones desplaçades forçosament. Per l’altra, formar persones educadores capaces de dinamitzar els materials desenvolupats. Per acomplir aquests objectius, trobem imprescindible fomentar els valors de pau, igualtat i justícia, proporcionar una mirada humana dels conflictes, cultivar el pensament crític tot facilitant l’accés al coneixement i, generar una actitud transformadora dels joves i infants tot creant espais de reflexió i de diàleg a través del treball en comú.

La presentació del material serà aquest dissabte 26 de novembre a l’escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia. Aquesta darrera sessió tindrà una doble vessant: per una banda ens ha de servir per provar i avaluar els materials que des dels diferents grups hem elaborat i per altra banda, es planteja com una jornada de formació per a persones interessades en conèixer-los i fer-los arribar a les aules o les entitats de lleure  i socioeducatives.

D’on surt el projecte?
Les Jornades Educatives s’emmarquen dins del projecte “Parlem de Drets. Eines per entendre i actuar envers la crisis de les persones refugiades i les migracions” , premiat per Minyons Escoltes de Catalunya, l’any 2016.

Amb l’ajuda de qui el desenvolupem?
Les Jornades han estat conduïdes i dinamitzades pel col·lectiu IRÈNIA. Jocs de Pau, guardonat amb el premi UNAOC per la innovació intercultural, amb la col·laboració de professionals de l’educació i membres d’Stop Mare Mortum. Hi han participat 43 persones, entre persones docents de diferents nivells i especialitats educatives, monitores d’esplai o  entitats socioeduatives, i activistes d’entitats relacionades amb la sensibilització al voltant d’aquesta temàtica.

Les jornades educatives
La primera sessió es va fer el 24 de setembre, on es va fer una presentació introductòria sobre els continguts a treballar i es van mostrar exemples d’algunes de les metodologies de referència (joc de taula, rol, simulació, treball amb imatges, etc). Desprès es van repartir els participants en 4 grups, segons el seu interès, i es va començar a dissenyar un recurs didàctic per cadascun d’aquests nivells:

  • Educació infantil i primària.
  • Cicle mitjà, cicle superior i 1r Cicle ESO
  • 2n Cicle de Secundària i Batxillerat
  • Rostres de la Mediterrània, adreçada a joves

Els participants de cada grup van treballar en la segona sessió (8 d’octubre) en el procés d’elaboració del material des de la ideació, el disseny i els recursos, fins al format final. La finalitat d’aquests materials és ajudar als infants i joves a millorar la seva capacitat d’entendre la realitat que envolta l’actual situació migratòria: guerres, crisis humanitàries, repartiment desigual de la riquesa, etc.

La jornada del 26 de novembre
La Jornada dedicarà una primera part al treball per grups per decidir detalls i preparar la presentació. Una segona part, on es farà la presentació dels materials i s’avaluaran. I, finalment, hi haurà una tercera part on els grups de treball es tornaran a reunir per posar en comú les valoracions i fer el tancament final dels materials.

La primera i la tercera part, són pel treball en grup. Les presentacions són obertes a qui vulgui conèixer els materials.
De 10 a 12h. Espai de treball per grups. Destinat a acabar els materials i preparar la presentació.
A les 12h. Pausa.
De 12,30 a 13,15h. Presentació de materials. Grup 1. Cicle superior i 1r Cicle ESO
De 13,15 a 14,00h. Presentació de materials. Grup 2. Educació infantil i cicle inicial.
De 14,00 a 15,30h. Dinar
De 15,30 a 16,15h. Presentació de materials. Grup 3. 2n Cicle de Secundària i Batxillerat
De 16,15 a 17,00h. Presentació de materials. Grup 4. Rostres de la Mediterrània, adreçada a joves.
De 17,00 a 17,30h. Revisió i acords.

Proposta per dinar:
Pensem que l’estona de dinar pot ser un espai per relacionar-nos i intercanviar experiències. Et proposem portar alguna cosa i compartir el dinar entre tots. Si prefereixes sortir a menjar a fora, t’informarem de llocs propers on poder anar.

Lloc:
Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia. Pere II de Montcada, 8, 08034 Barcelona
Recordeu que per qualsevol comentari podeu reenviar un correu a sensibilitzacio.stopmm@gmail.com i disposeu d’aquest telèfon de contacte: 619637606.