No a la criminalització de les voluntàries!

Acompanyar a les persones refugiades no és cap delicte

Fotofragia de Sara MontesinosLa detenció ahir de cinc brigadistes catalanes a la zona fronterera entre Grècia i Macedònia (Idomeni) mostra, novament, la voluntat del govern grec i dels seus homòlegs europeus de voler silenciar la veu de les voluntàries ens els camps d’Idomeni i d’altres grecs. Tot amb la voluntat de generar por entre el voluntariat internacional perquè marxin del territori i deixin desemparats milers i milers de refugiades que només confien en ells. Aquesta tendència de generar entrebancs i por entre el voluntariat ve de fa mesos, va començar a les illes, com a Lesbos; amb el cas dels bombers sevillans detinguts per tràfic de persones, la pressió perquè el camp d’arribada de Platanos tanqués o la prohibició d’entrada de voluntaris a Moria.

Ahir, dimecres 13 d’abril de 2016, cinc brigadistes vallesanes van ser detingudes per la policia grega després de sortir del camp d’Eko station, on elles col·laboren. Aquestes, detingudes sense motiu, van ser traslladades a la comissaria de Kirkis on una d’elles va sortir durant la mateixa nit. Segons elles mateixes, en cap moment se’ls ha comunicat perquè han estat detingudes ni tampoc se’ls ha donat cap tipus d’explicació, vulnerant, així, el dret a la informació. Amb aquestes cinc són un total de 29 voluntàries detingudes, segons informen persones sobre el terreny.

Des de Stop Mare Mortum, condemnem la criminalització de la societat civil autorganitzada que és la que fa atenció directa a les persones refugiades i migrants que es troben en trànsit: atenció mèdica, subminstrament de material necessari (roba, tendes…), menjar, distraccions… Tot, recordem, per fer una mica més fàcil la seva estada en camps inhumans i indignants on les polítiques de la UE han forçat que s’hi quedin estancades milers de persones.

Unes polítiques exteriors que primer provoquen conflictes bèl·lics i desigualtats a tercers països, i que quan les conseqüències arriben a tocar territori europeu, els valors de “democràcia” i “drets humans” queden oblidats i s’apliquen mesures repressives i d’expulsió de milers de persones que venen de països destrossats.

Les voluntàries són els nostres ulls a Idomeni, a Eko station, i a tants altres camps. A través d’elles podem saber el que passa en cada moment i denunciar la constant vulneració de drets humans: des de la falta d’atenció mèdica fins a l’ús de la violència per part de la policia contra les refugiades.

Volen que callem, però no podran evitar-ho! Tot el nostre suport.

Per una Mediterrània dels pobles!