Rostres de la Mediterrània a Berlín

Durant 15 setmanes, l’exposició de “Rostres de la Mediterrània” s’ha pogut veure a la plaça berlinesa d’Alexanderplatz en un campament solidari que denuncia les condicions de vida inhumanes dels camps de refugiats a Grècia i Bòsnia.

La iniciativa, promoguda per un col·lectiu informal, està inspirada per la onada de camps de solidaritat a diverses ciutats d’Àustria. També ha rebut el suport de diferents col·lectius i organitzacions alemanyes com la @Seebruecke -de suport al rescat de persones a la Mediterrània- i la @wirpackensan -que organitza enviaments solidaris als camps de Grècia i Bòsnia-.

Aquesta acampada, amb la participació de seixanta dels rostres del projecte #MedFaces, denuncia l’exclusió dels nens de l’educació (el 75% dels nens refugiats a Grècia no tenen accés a una escola), les condicions de salut tràgiques, l’aliment humiliant, l’internament en centres de detenció tancats, la construcció de murs de 3 metres al voltant dels camps, la violència policial i l’arbitrarietat, els rellançaments il·legals en curs del port grec, el silenci absolut de la qüestió als mitjans de comunicació, la hipocresia de la política fronterera de la Unió Europea, que coopera amb els guardacostes criminals de Líbia, el règim dictatorial d’Egipte i el règim autoritari de Turquia, dificulta en cap cas el rescat de persones al mar.

La violació dels drets humans de les persones refugiades és una taca inesborrable per a les societats que ho toleren. Des del projecte de “Rostres de la Mediterrània” es recullen il·lustracions que ajuden a visibilitzar aquestes vulneracions de drets. Fins al moment, s’han recollit més de 550 Rostres, 550 obres d’art que estan disponibles per les organitzacions per muntar a diferents ciutats i exigir que canviïn aquestes polítiques migratòries que criminalitzen les persones i el dret a migrar.

Cal recordar que s’estan construint murs de formigó de tres metres d’altura al voltant del camp de persones refugiades de Ritsona (prop d’Atenes), i a altres camps com Polykastro, Diavata, Makakasa and Nea Kavala. Hi ha plans per construir murs al voltant d’altres 24 camps més i són finançats per la Comissió Europea. Els organitzadors recorden que “La nostra solidaritat és un missatge de dignitat. Potser no canviï res immediatament, però l’expressió de la nostra oposició a l’abús dels drets humans és millor que l’acceptació silenciosa de la injustícia contra els febles”.

L’acampada es traslladava aquest cap de setmana a Oranienplatz, al barri de Kreuzberg. A Catalunya, tindreu l’oportunitat de veure l’exposició de “Rostres de la Mediterrània” a l’Ateneu L’Harmonia (del 7 al 19 de juny) i a Sabadell (als Jardinets de l’antiga Caixa de Sabadell) el 20 de juny, Dia Internacional de les persones refugiades. Més imatges i informació del projecte a Berlín: https://www.facebook.com/theMEDfaces/videos/889507698495152

#MedFaces continua obert a la participació d’artistes, podeu seguir el projecte a les diferents xarxes socials, seguir-lo i fer la vostra contribució: https://www.facebook.com/theMEDfaces https://www.instagram.com/medfaces/