Stop Mare Mortum presenta al Tribunal Suprem la demanda contra el govern espanyol per incomplir les quotes d’admissió de refugiats

És la primera vegada a Europa que es porta davant la justícia a un Estat per aquesta raó

El recurs vol que el Suprem ordeni el compliment immediat de la reubicació d’aquestes persones a Espanya

Foto: ThingLink

Stop Mare Mortum ha presentat aquest matí un recurs contenciós administratiu contra el Govern espanyol pel flagrant incompliment del seu compromís amb el programa de reubicació de persones en cerca de refugi a Grècia i Itàlia. És la primera vegada a Europa que es denuncia davant els tribunals de justícia a un estat per aquesta circumstància. El passat 24 d’abril Stop Mare Mortum, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, va presentar una sol·licitud de requeriment demanant formalment al Govern Espanyol el compliment de les obligacions citades, a la qual el govern no ha respost en el termini previst legalment. Davant d’aquest silenci administratiu es presenta una denúncia davant el Tribunal Suprem per obligar al Govern de l’Estat a respectar els seus compromisos internacionals i els Drets Fonamentals de les persones refugiades.

En concret es sol·licita que la justícia “ordeni al govern d’Espanya que acompleixi immediatament i amb caràcter urgent les seves obligacions de reubicació de les persones” a les que s’havia compromès a rebre. També es demana al Suprem, mitjançant dues mesures cautelars, que no s’esperi a la resolució d’aquest recurs contenciós administratiu per que es produeixi aquesta reubicació, amb unes mesures “que s’adoptin sense escoltar a l’altre part per raó de la concurrència de circumstàncies d’especial urgència en el present.

Atenent a les darreres dades oficials presentades per la Comissió Europea el passat 6 de setembre, i a 20 dies de finalitzar el termini, l’Estat Espanyol només ha acollit 1.257 sol·licitants d’asil, posant de manifest la seva falta de voluntat política i un incompliment greu de les obligacions internacionals que l’Estat a contret amb la UE.

Alhora, i com han denunciat ACNUR i l’enviat especial de Nacions Unides a Grècia, aquest incompliment agreuja la situació a Grècia i Itàlia i condemna a les persones refugiades a viure en “condicions inhumanes, amb desabastiment alimentari i falta d’infraestructura sanitària” i en unes situacions reconegudes d’explotació sexual a menors i matrimonis forçats per tal de sortir de la misèria.

Stop Mare Mortum és una plataforma ciutadana que té per objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries.

Stop Mare Mortum

Catalunya, 27 de setembre de 2017

Leer en castellano…
Stop Mare Mortum presenta al Tribunal Supremo la demanda contra el gobierno español por incumplir las cuotas de admisión de refugiadas

Es la primera vez que en Europa se lleva ante la justicia a un Estado por esta razón

El recurso quiere que el Supremo ordene el cumplimiento inmediato de la reubicación de estas personas en España

Stop Mare Mortum ha presentado esta mañana un recurso contencioso administrativo y demanda ante el Tribunal Supremo contra el gobierno español por el flagrante incumplimiento de su compromiso ante el programa de reubicación de personas que buscan refugio en Grecia e Italia. Es la primera vez en Europa que se denuncia ante los tribunales de justicia a un estado por esta circunstancia.El pasado 24 de abril Stop Mare Mortum, con la colaboración de la Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans y de un grupo de juristas, presentó una solicitud de requerimiento pidiendo formalmente al gobierno español el cumplimiento de las citadas obligaciones, solicitud a la que el gobierno no ha respondido en el plazo legalmente previsto.Ante este silencio administrativo se ha presentado un preceptivo recurso contencioso ante el Tribunal Supremo para obligar al gobierno del estado a respetar sus compromisos internacionales y los Derechos Fundamentales de las personas refugiadas.

En concreto se solicita que la justicia “ordene al gobierno de España que cumpla inmediatamente y con carácter urgente sus obligaciones de reubicaciones de las personas” a las que se había comprometido a recibir.

También se pide al Supremo, mediante dos medidas cautelares, que no espere a la resolución de este recurso contencioso administrativo para que se produzca esta reubicación, con unas medidas “que se adopten sin escuchar a la otra parte por razón de concurrencia de circunstancias de especial urgencia en el presente”. A tenor de los últimos datos oficiales presentados por la Comisión Europea el pasado 6 de de setiembre, y a 20 días de finalizar el plazo, el Estado Español solo ha acogido a 1.257 solicitantes de asilo, poniendo de manifiesto su falta de voluntad política y un incumplimiento grave de las obligaciones internacionales que contrajo con la UE.

Al mismo tiempo, y como han denunciado ACNUR y el enviado especial de Naciones Unidas en Grecia, este incumplimiento agrava la situación en Grecia e Italia y condena a las personas refugiadas a vivir en “condiciones inhumanas, con desabastecimiento alimentario y falta de infraestructura sanitaria” y en situaciones reconocidas de explotación sexual a menores y matrimonios forzados a fin de salir de la miseria.

Stop Mare Mortum es una plataforma ciudadana que tiene por objetivo fomentar un cambio en las políticas europeas de estranjería y migración.

Stop Mare Mortum
Barcelona, 27 de setiembre de 2017