#21MProuRacisme: Dia Internacional per l’Eradicació de la Discriminació Racial

Stop Mare Mortum ens adherim al manifest i a les accions de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme en el marc del Dia Internacional per l’Eradicació de la Discriminació Racial el 21 de març, per tal d’exigir la fi de polítiques migratòries racistes i genocides i l’establiment de Vies Legals i Segures per a les persones desplaçades forçades.

Aquest 21 de març, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Discriminació Racial, estarà sens dubte marcat per la crisi desencadenada pel Coronavirus. Però més enllà d’això, un any més cal recordar que el racisme segueix perpetuant i legitimant polítiques migratòries que causen altres crisis greus de drets humans, com el genocidi al Mediterrani, i que lamentablement es produeixen des de fa anys. Les morts de milers de persones intentant arribar a un territori segur són evitables, ja que establir vies legals i segures i garantir l’accés efectiu al dret d’asil és una qüestió de voluntat política.

Això és el que des de Stop Mare Mortum reclamem aquest 21 de març. Entenem que el canvi cap a unes polítiques migratòries que garanteixin els drets de totes les persones es donarà si primer la ciutadania prenem consciència sobre el racisme institucional, social i cultural imperant que cataloga certes vides com a inferiors i no dignes de ser viscudes. A partir d’aquí  cal que ens mobilitzem per pressionar les autoritats i exigim que volem una societat lliure de racisme, violacions de drets humans i opressions de tota mena. 

Assenyalem doncs l’incompliment de les obligacions dels Estats en matèria de garantia de drets de les persones desplaçades forçosament. Ens preocupa especialment que les violacions de drets i les morts que s’estan produint a les fronteres europees s’incrementin amb l’actual tancament de fronteres i passin desapercebudes perquè l’atenció mediàtica està a una altra banda. No volem ser còmplices i seguirem denunciant que hi ha una responsabilitat política darrere del que està succeint a la frontera grecoturca, a la frontera sud espanyola i a d’altres punts en què pràcticament l’única resposta que està donant Europa és la repressió violenta de les persones desplaçades i les activistes que els donen suport.

 Per tot això, des de Stop Mare Mortum ens adherim al manifest i a les accions convocades per la plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme i animem la ciutadania a participar-hi per demostrar que som moltes les que ens mobilitzem a favor d’una societat lliure de racisme i per la garantia de drets de totes les persones:

-Cassolada asserolada als balcons a les 13h

-Manifestació virtual amb diverses actuacions a les 17h

-Campanya a les xarxes socials per compartir fotos i vídeos amb els hashtags #21MProuRacisme, #WorldAgainstRacism, #RefugeesWelcome i #ElRacismeÉsUnVirus

Ens sumem, a més, al manifest “Polítiques de mort” de Girona Acull en el que es denuncia les polítiques migratòries europees i la recent situació a la frontera greco-turca, on la resposta de Grècia ha estat la fortificació i la militarització. També s’hi denuncia la inexistència d’unes vies legals i segures d’accés al territori europeu i a la protecció internacional. Més de 10.000 persones esperen en campaments improvisats una oportunitat per travessar la frontera i accedir a protecció internacional. Pots adherir-te en aquest enllaç: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScoodlCVV-uBlowEt7O0oMUgBTMveqOZ3v6Tx_znf-U3_tzFg/viewform?vc=0&c=0&w=1

Us animem a que us feu fotos recolzant també aquesta campanya al vostre perfil de twitter/instagram a partir de les 12h del dia 21 amb els hashtags: #Polítiquesdemort #Políticasdemuerte

Més notícies