Aquesta setmana es commemora un dia molt especial. Fa 71 anys, el 10 de desembre de 1948, es va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans És un aniversari a celebrar, i alhora un motiu de reflexió i d’indignació.
Aquesta setmana es commemora un dia molt especial. . Fa 71 anys, el 10 de desembre de 1948, es va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans És un aniversari a celebrar, i alhora un motiu de reflexió i d’indignació.
És motiu de celebració perquè fa 71 anys va néixer una eina, amb la qual des d’arreu del món es treballa per a la igualtat de drets, per a les llibertats de tots els pobles i des de tots ells .
És també, però, un motiu de reflexió perquè ja fa 71 anys que parlem de drets humans. Han sigut més que suficients per veure les mancances d’aquest marc legal i, sobre tot, de la seva implementació per part dels estats. Ens trobem, a més a més, en un context turbulent en el qual proliferen les veus que posen en dubte els fonaments i valors que els sustenten.
Per tot això, en un dia com aquest, des d’Stop Mare Mortum renovem el nostre compromís amb els drets humans. És un compromís que va inevitablement acompanyat d’una denúncia: els drets humans sense polítiques que els garanteixin són només decoratius, pura retòrica. És per això que, en un dia com avui, té més sentit que mai que reiterem la nostra demanda al govern espanyol per a que implementin vies legals i segures que garanteixin el dret a migrar i al govern de la Generalitat a que compleixi amb els seus compromisos amb una política migratòria que respecti els drets humans, que els protegeixi.
El passat 25 de juliol del 2019, el Parlament de Catalunya va aprovar la Moció 111/XII sobre les operacions de rescat a la Mediterrània i les polítiques d’acollida de persones migrants. El pròxim 25 de gener haurà de presentar un informe sobre el compliment d’aquesta resolució, per veure com s’està avançant en els compromisos adoptats. Entre d’altres, el govern va adoptar el compromís d’encarregar a la Comissió Interdepartamental de Ports Segurs un estudi econòmic, legal i logístic, amb un pla d’execució i un calendari detallat, per a l’establiment d’un corredor humanitari per als desplaçaments forçats . Aquest estudi s’ha de presentar al Ple del Parlament abans de la fi del 2019. S’ha d’incloure també, en els pressupostos per al 2020, una partida específica amb les previsions pressupostàries que es derivin del pla d’execució. Pel mateix compromís amb els drets humans dels quals les institucions catalanes fan bandera, restem a l’espera que es vagi més enllà de les paraules buides i es passi a l’acció, que és on rau el veritable compromís amb els drets humans i a través de la qual realment es defensen.