Atrapades a Líbia: vulneracions de drets a les portes de l’Europa Fortalesa

Stop Mare Mortum organitzem una xerrada per parlar de la situació a Líbia de les persones que han emprès el camí migratori cap a Europa. Diverses organitzacions han denunciat les vulneracions de drets humans que s’hi cometen. En parlarem el proper dijous 6 de juny amb la investigadora Natàlia Ribas a les 18.30h a l’Àgora Andrés Benítez de Barcelona.

La falta de vies legals i segures obliga les persones que es desplacen a arriscar la seva vida en rutes migratòries extremadament perilloses. En la seva fugida cap a un territori segur, gairebé mig miler de persones ha creuat el Mediterrani a través de Líbia en els darrers tres anys. Almenys 10.000 dones, homes i infants hi han perdut la vida i més de mig milió hi han quedat retingudes. A més, la creixent tensió i inestabilitat al país ha forçat el desplaçament intern de centenars de milers de persones que fugen de la violència d’un estat fallit que no garanteix els drets humans de ningú. S’han denunciat maltractaments, explotació, violacions, tortura i mort.

A les portes de l’Europa fortalesa, Líbia s’ha convertit en un dels murs invisibles que blinda les fronteres exteriors europees. En una lògica d’externalització de la gestió migratòria, Líbia és la porta del darrere d’Europa: un espai de no-dret deliberadament aïllat de la mirada internacional.

Per als governs europeus, Líbia és un port segur on traslladar les persones que emprenen la travessia cap a Europa. Per a milers de persones migrants, en canvi, Líbia és una gran presó on pateixen detenció arbitrària i il·legal, violència sexual, extorsió, esclavatge i innumerables violacions dels drets més fonamentals.

Davant tanta opacitat, la xerrada-debat “Atrapades a Líbia: vulneracions de drets a les portes de l’Europa Fortalesa” té l’objectiu de compartir els resultats de la recerca de la investigadora Natàlia Ribas, a través de la seva tasca de camp a Tunísia i Sicília, sobre la situació de les persones migrants retingudes a Líbia.

Serà el proper dijous 6 de juny a les 18.30h a l’Àgora Juan Andrés Benítez (c/l’Aurora, 13. Barcelona). L’entrada és lliure i oberta a tothom.