Defensar els menors, exigir respecte pels drets humans

El passat dia 13 d’octubre Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta va organitzar una acció per denunciar el bloqueig de la reforma del Reglament d’Estrangeria i les devolucions il·legals de menors des de Ceuta cap al Marroc. A l’activitat hi va participar l’Anna Peñarroya, membre de Solidary Wheels, que durant el 2020 va estar treballant amb infants tutelats i extutelats a Melilla.

L’Anna ens va explicar que la majoria dels menors que arribaven a Melilla eren nens de 15 a 17 anys i que molts creuaven la frontera a sota de camions o per les clavegueres. Segons la llei, haurien d’entrar al Centre d’acollida i al cap de tres mesos obtindrien el permís de residència. Però al cap d’un any molts encara no l’han aconseguit, i si ja han complert els 18, són expulsables. Aquesta és una de les raons per les que molts d’ells prefereixen malviure al carrer tot esperant trobar l’oportunitat d’arribar a la península.

També va explicar que per retornar un menor al Marroc la llei preveu que s’han de complir una sèrie de condicions, com ara fer un estudi individual, assegurar que es farà en condicions òptimes per al menor, etc.; i que en el cas de Ceuta les devolucions es van de forma totalment il·legal.

Finalment es va referir a la situació dels menors extutelats que, en fer els 18 anys, tenen un permís de residència però no de treball. I com que sense permís per treballar els serà quasi impossible renovar el de residència, passaran a ser irregulars i, per tant, expulsables. Aquesta és una de les injustícies que hauria de solucionar la reforma del Reglament d’Estrangeria, que continua bloquejat pel govern espanyol. Mentrestant la situació d’aquests joves és dramàtica perquè, si bé tenen dret a una prestació econòmica d’uns 600 euros, està condicionada a tenir papers en regla i molts perden la subvenció al cap de pocs mesos.

Els assistents a l’acte portaven cartells que remarcaven o complementaven l’exposició de l’Anna:

  • El Manifest de 25 entitats de protecció a la infància del 18 de febrer demana que la reforma del Reglament d’Estrangeria asseguri que tots els nens, nenes i joves extutelats siguin considerats regulars a tots els efectes i tinguin autorització de residència i treball a partir dels 16 anys.
  • La reforma del Reglament d’Estrangeria beneficiaria 8.000 menors migrants no acompanyats i 7.000 joves extutelats d’entre 18 i 23 anys. Diario.es (10/09/2021).
  • “Habíamos visto deportaciones entre 2006 y 2008, pero nunca una violación tan flagrante de los derechos de la infancia y tan masiva como la de estos días”, Patricia Fernández Vicens, una de les dues lletrades que va aconseguir la paralització de les expulsions de Ceuta. El Salto (16/08/2021).
  • 36 organitzacions de migrants i antiracistes demanen la dimissió de Marlaska per les devolucions il·legals de menors a Ceuta. El Salto (20/08/2021).
  • “Las actuaciones de retorno al Reino de Marruecos de menores extranjeros no acompañados, que acudieron masivamente a Ceuta (…), son nulas de pleno derecho, por cuanto prescinden total y absolutamente del procedimiento legalmente establecido”, Fiscal de la Audiencia Nacional. Diario.es (28/09/2021)

Sis dies després d’aquesta acció de denúncia, el 19 d’octubre, el govern va aprovar per fi la reforma del Reglament d’Estrangeria, cosa que és una molt bona notícia. En aquest article de Diario.es hi podeu trobar una primera valoració.

Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta