El testimoni de dos joves extutelats i la seva tutora
La Reforma del reglament d’Estrangeria, aprovada recentment pel govern de l’Estat, ha sigut un avenç necessari, però insuficient. Així ho vam explicar el dimecres passat, 17 de novembre, a la plaça de Sants a l’acte que cada mes organitzem Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.
En termes generals, la reforma reconeix el permís de residencia i de treball a menors immigrats no acompanyades/ts i a joves extutelats menors de 23 anys.
Es a dir, garanteix els drets bàsics per poder viure amb un mínim de dignitat: que menors i joves que han emigrat sense acompanyament deixin de considerar-se “il·legals“ i tinguin el reconeixement de persones amb drets.
Celebrem les millores, evidentment, però al mateix temps denunciem que no són suficients:
- Perquè encara hi ha menors i joves a qui s’exclou d’aquesta reforma, com són els casos pendents de determinació d’edat i d’altres.
- Perquè no es garanteix a les/els joves extutelats un permís indefinit de residencia i de treball.
- Perquè els centres d’acollida es troben totalment saturats.
- Perquè encara tenim una llei d’Estrangeria absurda, obsoleta i cruel que entre d’altres barbaritats no facilita el reagrupament de les famílies.
I altres insuficiències que va explicar la companya Maria José.
Vam comptar amb els testimonis de Zakaria i Minhaz, dos joves migrants extutelats i de Gisela, la seva tutora. Estan atesos en els pisos d’acollida d’una cooperativa d’iniciativa social.
Zakaria: “tengo 23 años… vine aquí cuando tenia 17… Primero estuve en un centro de Andalucía y ahora estoy en un piso para mayores extutelados. Estoy estudiando un grado medio de electricidad… me ha pasado el tiempo de estar en un piso de mayores y tengo el NIE caducado… Espero que la ley esta se reforme y pueda tener la oportunidad de conseguir el NIE de trabajo y trabajar de lo que he estudiado“.
Minhaz passa el micro a la tutora perquè expliqui la seva situació: “Minhaz té 21 anys i va venir de Bangla Desh. La seva situació es molt especial, porta nou mesos esperant la renovació de la seva documentació, té una oferta laboral d’una empresa que el vol contractar i està esperant tot aquest temps. El noi no entén perquè encara no li donen la oportunitat de començar a treballar”.
Gisela comenta que tenen més casos con aquests en els seus pisos i valora la fortalesa “d’aquests joves que estan passant uns processos migratoris molt durs i que són joves molt forts, però no deixen de ser joves i necessiten els mateixos drets que tots els joves de Barcelona, Catalunya, Espanya i el món sencer. Són joves, que ningú ho oblidi !! Val?“
Ara més que mai “Cap persona no es il·legal“. Cap jove migrant sense permís de residència i treball.
Us invitem a seguir el nostra canal de Telegram: Stop Mare Mortum SHB