Què puc fer? Exigir un canvi de polítiques

Les notícies de neu, fred i temperatures extremes de Grècia així com a d’altres indrets d’Europa han tornat a posar el focus d’atenció en la situació que viuen milers de persones estancades a Europa fruit d’una falta de voluntat política dels Estats europeus per acollir i obrir fronteres.

El que està passant ara no és nou. L’hivern existeix cada any i ja en són dos consecutius els que ens trobem en aquesta situació. Una situació que només té una resposta política i per això hem d’exigir als nostres dirigents que governin d’acord amb els drets humans i el respecte a la vida i dignitat de les persones. Pel contrari, estan provocant un genocidi per omissió d’ajuda i que, malauradament massa tard, els acabarà passant factura.

Aquests dies estem veient moltes iniciatives solidaries de donació de roba, aliments i materials i, malgrat siguin grans mostres de solidaritat moltes vegades els enviaments comporten una gestió massa complexa i sovint poc eficient:

  • Comporten invertir una quantitat econòmica elevada en transport que es podria destinar a més material.
  • Requereixen disposar d’una contrapart que indiqui quines són les necessitats específiques per tal de no transportar elements de poca utilitat en destí.
  • Moltes vegades l’ajuda arriba massa tard.
  • Signifiquen una despesa medioambiental innecessària.

És per això que Stop Mare Mortum recomanem realitzar aportacions monetàries, senzillament perquè són més efectives que les recollides de roba, aliments i materials, i, a més, contribueixen a potenciar l’economia local de les zones acollidores, ja que el material es compra en destí, fet que implica una distribució des de la proximitat de les zones afectades.

Sabem que davant aquestes imatges, la resposta més immediata és la de donar roba i material per enviar a d’altres països, però cal que parem i reflexionem i que aquesta ràbia i indignació la canalitzem en accions realment transformadores. És per això que us animem a participar activament de plataformes i moviments socials que treballin per a un canvi de polítiques migratòries perquè amb l’existència de vies legals i segures d’accés a territori, aquestes imatges no existirien. Si el dret a migrar estigués garantit per a tothom, no veuríem els crims dels quals som espectadors/es. També existeixen altres eines de transformació social com el poder del consum, decidint què i a qui comprem contribuïm a canviar les regles de joc. Una altra manera d’intentar canviar les coses és mobilitzar-se. El proper diumenge 5 de febrer sortirem al carrer per denunciar els fets del Tarajal a la frontera sud espanyola i el dia 18 de febrer hi ha convocada la manifestació “Casa nostra, casa vostra per reivindicar una acollida amb igualtat de drets per a tothom.

StopMM hem recopilat algunes iniciatives que necessiten suport econòmic per a fer front a aquesta situació:

A Grècia, Atenes i Tessalònica

Projecte jurídic StopMM. Tenim un projecte d’assessorament legal i jurídic a persones estancades a Grècia sobre els processos de reubicació, asil i reunificació familiar. Aquest projecte va acompanyat d’un suport social per tal de garantir una espera digna: allotjament, alimentació i altres necessitats bàsiques. Gestionem unes 200 persones i ara necessitem traslladar-les a hotels.

  • Aportacions

Compte corrent: ES78 3025 0005 8214 3328 2790 ( Caixa d’Enginyers)  ASSUMPTE: SUPORT GRÈCIA

A Grècia, Lesbos.

Lesvos Solidarity – Pikpa. Organització independent que autogestiona un camp obert a Lesbos, especialment per a famílies i casos vulnerables. Des de l’inici mantenen el projecte en marxa basat en la solidaritat.

  • Aportacions

Account name: LESVOSSOLIDARITY // Account address: VASALOU 1A Mytilini 81100

Account number: 76200134120 // ΙΒΑΝ: GR06 0110 7620 0000 7620 0134 120 SWIFT (BIC) ETHNGRAA (National Bank of Greece)

These are our PayPal details: lesvossolidarity@gmail.com

Paypal link: link https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr…

A Grècia, Atenes.

Projecte STEPS. Treballen al carrer, sobretot amb menors no acompanyats, des del maig de 2016. Els acompanyen, cobreixen necessitats i tenen un projecte d’habitatge d’emergència a través de lloguer d’habitacions a hotels. Ara necessiten diners, tant pel lloguer, com per comprar elements bàsics: productes i llet per infants, mantes tèrmiques i sacs de dormir.

  • Aportacions

IBAN: GR5701101370000013771936617 (National Bank of Greece)

Notara26. És un projecte d’un edifici ocupat que va començar el setembre del 2015 per acollir, especialment, a famílies refugiades a Atenes.

  • Aportacions

Tenen un projecte de crowfunding iniciat.

A Grècia, Tessalònica

The get shit done team. Grup de voluntaris que treballa a la zona de Tessalònica distribuïnt menjar, roba i altres necessitats. Treballen conjuntament amb altres organitzacions.

  • Aportacions

PayPal: thegetshitdoneteam@gmail.com

My Donate:https://mydonate.bt.com/fundraisers/getshitdoneteam

SOUL FOOD Kitchen. Proporcionen menjar calent i fresc i begudes, així com roba d’abric i material per escalfar-se a les persones dels camps i els carrers de la zona de Tessalònica.

A Espanya, Melilla

Harraga és un projecte socioeducatiu que treballa amb els MENA, els menors no acompanyats, que estan a Melilla i volen arribar al continent. Volen desenvolupar assessorament legal i jurídic i fer denuncia sobre les vulneracions de drets humans a la frontera. Han rebut amenaces i col·laboren amb l’Associació Prodein.

Colectivo Caminando Fronteras treballa fent suport als migrants que volen arribar a Espanya pel Marroc, fa sensibilització de la situació a la frontera sud i denúncia de les vulneracions de drets humans.

Asociación Prodein, a Melilla, treballa amb menors no acompanyats, dones i fa denuncia de les vulneracions de drets humans a la frontera sud.

A França, Paris

Grups independents estan ajudant a les persones que viuen en camps espontanis a Paris i pels carrers. Les donacions serveixen per comprar material, menjar i medicaments de primera necessitat.

  • Aportacions i més informació

https://www.gofundme.com/ParisWinterRefugeeCamps

Foto Moria (Lesbos. Grècia). El Periódico