SUMA’T A L’ACCIÓ DEL 18A

Avui 18 d’abril fa cinc anys del dia que 900 persones van perdre la vida en un naufragi davant les costes de Lampedusa intentant buscar una vida millor a Europa, ajuda’ns a fer aquesta denúncia.

Avui, dissabte 18 d’abril, fa 5 anys del naufragi davant les costes de Lampedusa en què més de 900 persones van perdre la vida a la recerca d’una vida millor a Europa. Arran d’aquesta tragèdia, va néixer la plataforma Stop Mare Mortum, amb l’objectiu de denunciar les polítiques migratòries i d’asil europees que estan convertint el Mediterrani en un gran cementiri i de promoure un canvi real en aquestes polítiques. Després de tot aquest temps, malauradament, la situació no ha canviat. Des del 2015 han mort més de 16.000 persones al Mediterrani, però des del 2000 han perdut la vida més de 40.000 persones a les fronteres europees. 

Malgrat els moments excepcionals que estem vivint, creiem que és molt necessari recordar que les causes que empenyen les persones a fugir de casa seva i arriscar la seva vida per arribar a territori segur no s’aturen. A més, la crisi de la Covid-19 agreuja la situació d’aquelles que exerceixen el seu dret a la mobilitat i persegueixen una vida digna. Les vies legals i segures són també mesures per preservar la vida, la seguretat humana i la salut global. 

Per tot això, hem previst una acció a les xarxes socials, a través de la qual volem fer públic un comunicat en què: 

 • Exigim que s’obrin ports segurs europeus als vaixells de rescat que ara mateix es troben a la deriva al Mediterrani.
 • Exigim que es reactivin els mecanismes de reubicació europeus per a evacuar urgentment les persones que es troben als camps grecs amb unes pèssimes condicions higenicosanitàries i inseguretat física i jurídica.

PER DONAR SUPORT I MÉS VISIBILITAT A LA INICIATIVA, ET PROPOSEM QUE AVUI A LES 12 H ENS AJUDIS A FER AQUESTA DENÚNCIA. Volem posar nom a cada vida perduda, a través d’aquests passos:

 1. Fer-te un vídeo d’uns 20 segons o una foto, amb un cartell, amb el nom d’una persona que ha perdut la vida a les fronteres d’Europa, i el lema “No són números, són persones. > > > Exemple (Nom triat de l’enllaç o NN) – Mort/a a les fronteres d’Europa. No són números són persones Trobaràs la llista de noms en aquest enllaç <<<
 2. Compartir el vídeo o la foto en el teu perfil de Twitter, Facebook i/o Instagram, a les 12 h del migdia, amb alguna d’aquestes frases, una o més etiquetes de les que et proposem i l’enllaç al comunicat del nostre web que haurem compartit prèviament a les xarxes. Etiqueta’ns (@stopmaremortum) i així podrem compartir la publicació.

 Frases (en català o castellà): 

 • Des de l’any 2000 s’han comptabilitzat més de 40.000 persones mortes i desenes de milers de desaparicions al Mediterrani. No volem que es perdi cap més vida.
 • Les causes que empenyen les persones a fugir i arriscar la seva vida per arribar a territori segur no s’aturen. Exigim que s’apliquin vies legals i segures.
 • Les vies legals i segures son també mesures per preservar la vida, la seguretat humana i la salut global. Acollir és el nostre deure.
 • Les polítiques migratòries i d’asil europees estan convertint el Mediterrani en un gran cementiri. Exigim l’obertura de ports segurs. No volem cap més mort.
 • Demanem els Estats europeus i a la Unió europea que obri ports segurs per a desembarcar les persones rescatades al Mediterrani.
 • No volem que cap més vida es perdi al Mediterrani. Exigim l’aplicació de vies legals i segures d’accés a territori europeu.

 Etiquetes (en català o castellà): 

 • #StopMortsAFronteres
 • #ViesLegalsiSegures 
 • #PolítiquesDeVida
 • #ReubicacióUrgent

Il·lustradora: Andrea Sanchez Correas

Més notícies