El 12 de maig Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, va organitzar un acte a la plaça de Sants per informar i denunciar la situació de les persones migrades que arriben a les illes Canàries.
La ruta canària és actualment la ruta més mortífera per a les persones migrades que volen arribar a Europa. També és la més transitada, després del tancament de les fronteres de Ceuta i Melilla. Fins a mitjans d’abril van ser rescatades 4.000 persones i les víctimes mortals superen les 100 en els darrers quatre mesos.
Maria Creixell, de la Coordinadora Obrim Fronteres i d’Emergència Frontera Sud, va fer un breu parlament denunciant les polítiques que es duen a terme en les illes seguint la pauta de la Unió Europea, que prioritza el control de les fronteres per sobre de l’acolliment i l’atenció a les persones. “Denunciem aquesta vulneració dels drets que priva la llibertat de circulació a persones que ni tan sols tenen accés a la informació sobre els seus drets”
A continuació va intervenir un testimoni que havia viscut la situació en primera persona. Hamed Waguè és un noi de Mali que va arribar a les costes de Canàries el setembre del 2020, després de passar molts dies al mar, a la deriva, sense menjar ni beure. Juntament amb altres 55 persones va ser acollit per la Creu Roja i va romandre 3 mesos a Canàries. Hamed ha sol·licitat protecció internacional, està en procés d’asil, i en va explicar els motius:
“Al meu país, Mali, la situació ha empitjorat molt els últims anys: les escoles estan tancades des del 2019, no per causa de la Covid, sinó pels atacs jihadistes; moltes persones són perseguides per raons polítiques o religioses; hi ha molts actes terroristes, … molts amics meus han mort a causa d’aquests atacs. Per aquests motius he demanat protecció internacional i asil, perquè crec que és el meu dret. I em sap greu que alguns dels companys meus no saben que tenen aquest dret”.
A l’acte hi van assistir unes 30 persones. Algunes portaven cartells amb frases com aquestes:
PLA CANARIAS: la resposta del govern espanyol a la crisis migratòria. Retenció de les persones en macro campaments o naus, en sospitoses condicions humanitàries. (Informe CEAR, 2021)
“La caridad y el buen hacer de los vecinos canarios es muchas veces lo único que tienen estas personas para sobrevivir a diario en la calle. (Moseñor Hernández, pàrroco de la Isleta, Gran Canaria).
L’acte va acabar amb l’habitual crit de “CAP PERSONA NO ÉS IL·LEGAL”.
Stop Mare Mortum Sants, Hostafrancs i la Bordeta