Comunicat i convocatòria de cassolada: Els drets humans no es trepitgen

Stop Mare Mortum convoquem aquest dimarts 3 de març a les 19h una cassolada davant la Comissió europea a Barcelona per les vulneracions de drets humans que s’estan cometen a les fronteres entre Grècia i Turquia. La Plataforma publica un comunicat amb l’adhesió d’una seixantena d’organitzacions.

Ens trobem en un moment de crisi del sistema de drets humans i de protecció internacional sense precedents.Grècia, un país de la Unió Europea, ha suspès l’aplicació de la Convenció de Ginebra en el seu territori, declarant que no acceptarà cap petició d’asil en el pròxim mes. Aquesta decisió es pren en un context d’intensificació de la violència policial a la frontera de Grècia amb Turquia, després que aquesta última, el divendres 28 de febrer, obrís fronteres i trenqués de facto amb el Pacte amb la Unió Europea segons el qual Turquia actuava com a mur de contenció dels fluxos migratoris cap a Europa a canvi de 6.000 milions d’euros.

La resposta de Grècia ha estat la fortificació i militarització de la frontera. Més de 10.000 persones esperen en campaments improvisats una oportunitat per travessar la frontera i accedir a protecció internacional. Mentre, dormen a la intempèrie amb el suport d’una limitada ajuda humanitària. Destaquem, en especial, la situació de vulnerabilitat en la que es troben les dones i els infants, així com les violències associades al gènere que es pateixen en crisis humanitàries i emergències com la que té lloc ara mateix a les fronteres europees.

També s’han incrementat els intents d’arribada a les illes gregues a través del mar. Arribades que s’impedeixen de manera il·legal segons el principi de non-refoulment del dret internacional, retornant les embarcacions a aigües turques. De manera preocupant, a aquests retorns es sumen iniciatives racistes i xenòfobes que barren el pas a les persones migrants amb el beneplàcit de les autoritats, que ja han provocat la mort d’un nen.

Aquesta situació és conseqüència de la política de la Unió Europea basada en el tancament i externalització de les fronteres, en l’obstaculització del dret a l’asil i en l’ús de les persones com a moneda de canvi amb països com Turquia, Líbia o Marroc, als quals se’ls paga per fer la feina bruta i il·legal en la qual es basa un sistema de polítiques migratòries que vulneren sistemàticament els drets humans.

Al mateix temps, l’òrgan que hauria de servir per defensar els drets humans davant la creixent securitització i militarització de les polítiques migratòries europees, el Tribunal Europeu dels Drets Humans, el passat 13 de febrer va declarar que les devolucions en calent no són il·legals. Al·lega que les persones que cometen la falta d’intentar accedir a un país de manera “fraudulenta” perden els seus drets inalienables com a éssers humans per “haver-se posat en una situació d’il·legalitat”.

Davant aquesta realitat, denunciem:
• Que no existeixen unes vies legals i segures d’accés al territori europeu i a la protecció internacional, tal com demostren els recents esdeveniments a la frontera greco-turca.
• Que els Estats europeus basen la seva política migratòria en l’externalització i securització de fronteres, vulnerant si cal els drets humans.
• Que el projecte europeu va néixer per defensar els drets humans en front de l’odi, la discriminació i el racisme. Però ara, i des de ja fa temps, aquests valors fonamentals s’estan posant en dubte al mateix cor de les institucions europees.

I reclamem:
• La cancel·lació de la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra per part de Grècia de manera immediata.
• La fi de les devolucions en calent, a Grècia, però també a l’Estat espanyol on s’apliquen a la frontera de Ceuta i Melilla.
• L’obertura immediata de vies legals i segures d’accés a territori europeu, com l’aplicació del sistema de reubicació.
• L’aplicació de polítiques migratòries basades en els drets humans, la defensa del dret a la vida i la prevalença de la seguretat humana.

Per això, fem una crida a tota la ciutadania a sortir al carrer el pròxim dimarts 3 de març a les 19 h davant de la Delegació de la Comissió europea (Passeig de Gràcia, 90).


FEM SOROLL, DEFENSEM ELS DRETS HUMANS, PORTA LA TEVA CASSOLA!!!

Dimarts 3 de març de 2020

ADHESIÓ D’ENTITATS FINS DIMARTS 3 DE MARÇ A LES 13H

Irídia 

No Amb la Guerra

Open Arms

UCFR VILAFRANCA 

refugiARTe

Diverses8M

Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament

Cuidando

València és Refugi 

Oxfam Intermon a Catalunya 

Mulheres Brasileiras Contra o Fascismo (Bcn)

Moolaadé col·lectiva feminista de classe 

Caravana Obrim Fronteres Catalunya

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme

Marx21

Emergencias Frontera Sur Motril

Caravana Obrim Fronteres Catalunya

Plataforma Badalona acull

Precarias

Fundació SER.Gi 

Baladre. Coordinación de Luchas contra el empobrecimiento y la exclusión social

Erletxe. Oficina de Información y Denuncia Social

USTEC•STEs (IAC)

La Garriga Societat Civil 

Els Quatre Camins Solidaris 

MBCF

IAC ( Intersindical Alternativa de Catalunya)

FundiPau 

Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme

Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans

Comissió de Defensa del Drets de la Persona de l’Il-lustre Col-legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) 

SUDS

Vilamajor Acull

Joventuts d’Esquerra Republicana

Observatori DESC

SISEJ

Sodepau

Soroll Femení

Mares amb veu 

Lluita Internacionalista 

UCFR Osona Ripollès

Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR)

Girona pel Clima

NOVACT – Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta

Òmnium Cultural

Lafede.cat – organitzacions per a la Justícia global

Tadamon- Solidaritat amb el poble sirià i altres pobles de la regió

Ateneu del Raval

Alianza por la Solidaridad

Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) – Espanya

Associació de Naturalistes de Girona

Cantaires de Ponent

Associació Catalana de Juristes Demòcrates

Secció local d’ERC de Canovelles 

Quepo

CIEMEN (Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals) 

Social Medicine Consortium Campaign Against Racism

Vallès Oriental Vol Acollir 

Granollers Vol Acollir

Los exploradores del ser

Justícia i Pau