Exigim un mecanisme de desembarcament amb garanties

Després de mesos d’inacció dels governs europeus front els desembarcaments de les persones rescatades al mar per part de vaixells de rescat d’ong, celebrem que es donin passos per aportar solucions.

Aquest dilluns el president francès Macron ha anunciat que, fins al moment, vuit estats europeus participaran d’un mecanisme per a reubicar persones rescatades al Mediterrani central. Ens amoïnen algunes coses, però.

-Reconeixement absolut a la tasca de salvament de les ong que han pres enormes riscos davant de contexts hostils, prenent riscos de presó personals perquè no hi havia cap resposta dels governs europeus. Esperem que s’aturi, doncs, la criminalització a les ong de rescat.

-Aplaudim que es plantegin solucions coordinades entre estats. L’arribada de persones transcendeix el país d’arribada i/o de desembarcament i cal apel·lar els principis de solidaritat i responsabilitat compartida.

-Entenem que cal fer política migratòria i d’asil i no gestió de situacions humanitàries. Per tant, benvinguts mecanismes de resposta i no solucions d’emergència. Però continuen sent temporals i continuen encallades les converses sobre mecanismes permanents i Dublín IV.

-Estem convençudes que una resposta àgil i eficient redueix el creixement d discursos d l’odi i xenòfobs x part d’alguns sectors d les societats d’acollida q utilitzen l’excepcionalitat fent-la una “realitat ingestionable”..Però no oblidem que aquesta proposta és la resposta a la inacceptable renúncia de les seves obligacions del govern italià.

-Recordem però, la prioritat en el desembarcament no és la classificació de les persones en migrants econòmics o refugiats, sinó l’atenció mèdica i psicològica de persones que acaben de passar una situació absolutament dramàtica i devastadora.

-Que cal que el mecanisme tingui totes les garanties perquè les persones coneguin els seus drets i els puguin exigir.

-Cal que accedeixin a informació detallada, en la seva llengua, en condicions favorables, amb traduccions de qualitat i assistència lletrada per determinar si són potencials sol·licitants d’asil.

-Exigim doncs que no es perdi la oportunitat de donar una resposta coordinada, eficient amb garanties que respecti tots i cadascun dels drets fonamentals de les persones que arriben, se’ls doni una acollida digna i s’atenguin les seves necessitats especials.

-A l’espera de conèixer l’acord, esperem que sigui l’inici d’una etapa de treball coordinat i consensuat a nivell europeu per garantir els drets de les persones que arriben.

-No oblidem que aquestes persones son rescatades al mar perquè no tenen alternativa per la manca de vies legals i segures.

Imatge portada: “Lost in the sea” by Maria Papaefstathiou