Obrim els ports

Avui 400 persones ens hem manifestat per exigir l’obertura de ports segurs i l’aplicació de vies legals i segures. Emplacem a Pedro Sánchez a impulsar una nova política migratòria que posi al centre els drets humans i el respecte a la vida.

Mobilització en suport a les persones rescatades per l’Open Arms i l’Ocean Viking. Contra la hipocresia dels governs europeus i  la criminalització de la migració i la solidaritat. (Manifest)

Denunciem els governs d’Itàlia i de Malta per impedir que l’Open Arms desembarqui les 157 persones rescatades al Mediterrani, de les quals 121 porten ja 12 dies a bord, així com les 356 persones rescatades per l’Ocean Viking de Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranneé, que es troben en situació cada vegada més crítica.

El tancament dels ports genera patiment i violència evitables i es fa amb la complicitat i silenci de la Comissió Europea i dels governs membres. A l’Estat espanyol, el president del govern Pedro Sánchez, fa un any oferia el port de València com a entrada segura per a l’acollida de les persones rescatades i atrapades a l’Aquarius, ara evita amb la inacció del seu govern l’accés a drets fonamentals de les persones rescatades. 

Obrir els ports per a l’acollida de persones rescatades no és només una qüestió de voluntat política, sinó una obligació dels Estats i per això reclamem que els estats europeus arribin a un acord per al desembarcament d’aquestes persones.

Reclamem a l’Estat espanyol que impulsi un canvi de polítiques migratòries europees forçant un acord europeu de reubicació de persones. Les decisions i les omissions de les institucions de la UE i els països membres, incentivades pel populisme racista de l’extrema dreta, suposen l’incompliment del dret internacional i una flagrant vulneració dels Drets Humans i de les obligacions recollides a les convencions internacionals sobre persones refugiades, a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, als Tractats i Convencions del Dret del Mar i a la Declaració dels defensors i defensores de drets humans aprovada per l’ONU.

A més, entre les persones migrants hi ha dones i infants i joves, especialment vulnerables. La presència de menors en els vaixells sense port segur és una vulneració del Dret al menor, ja que requereixen d’especial protecció, que novament s’està cometent per part dels estats europeus.

En comptes d’estar treballant per la defensa dels drets fent polítiques de vida i habilitant vies legals i segures per evitar el patiment i la mort de les persones que cerquen un futur, els estats membres opten per la securització i l’externalització del control de les fronteres amb tercers estats que vulneren els drets humans: Líbia no és un port segur i tampoc no ho és Tunísia, on fa pocs dies hem vist com se segrestava i abandonava al desert 36 infants, dones i homes, de les quals activistes locals, la Caravana Abriendo Fronteras i de la Carovana Migranti van poder monitoritzar-ne el seguiment i aconseguir denunciar la situació.

No satisfets amb l’explotació, militarització i saqueig de països tercers que són les causes per les quals aquestes persones han de marxar de casa seva, un cop arriben al Mediterrani troben ports tancats i devolucions exprés. A més d’un sistema d’acollida deficitari i una llei d’estrangeria que condemna a la majoria de persones a viure en una situació administrativa irregular que els vulnera els drets novament.

Al Mediterrani no només s’està jugant amb vida de més de 500 persones que escapen de travessies de l’horror, sinó que també s’està reconfigurant els qui són subjectes de dret i els qui queden fora de la categoria d’éssers humans. Com a ciutadania europea tenim la responsabilitat d’exigir las nostres governs que compleixin amb els compromisos i obligacions adquirides de respecte als drets humans i a la llei del mar.

Denunciem també la criminalització de les persones migrants i de la solidaritat cap als moviments de resistència i desobediència de les persones que es desplacen. Reiterem que defensar el dret a la vida, el dret a migrar i el dret a una acollida digna no només és legítim sinó que és una responsabilitat compartida. És seguir amb el mandat dels drets humans que són inherents a tota persona. De cap manera l’ajuda humanitària i la solidaritat entre éssers humans pot ser il·legal. 

Des del convenciment que la majoria de la ciutadania de la UE, de l’Estat Espanyol i de Catalunya no acceptem l’horror i la violència, exigim que les persones rescatades es traslladin immediatament a un territori segur on puguin rebre l’atenció i protecció que necessiten i mereixen. 

Reclamem passatges segurs, reclamem l’aplicació de vies legals i segures, volem acollir d’una manera digna i exigim que s’obrin els ports JA!

Fotografies: Stop Mare Mortum

VEURE GALERIA

Convocatòria conjunta amb Caravana Obrim Fronteres i Coordinadora Obrim Fronteres. Manifest basat en un text originari del col·lectiu d’Ongi Etorri Errefuxiatuak Bizkaia.