Pengem una pancarta davant el consolat italià per exigir l’obertura del port de Lampedusa

Aquest dimarts al vespre, la Caravana Obrim Fronteres i la plataforma Stop Mare Mortum hem penjat la pancarta “Obriu el port de Lampedusa. Primer les persones” davant del consolat italià a Barcelona per reclamar el desembarcament de les prop de 100 persones que es troben en aigües italianes a bord de l’Open Arms i de les 356 que han estat rescatades per l’Ocean Viking i que segueixen a l’espera d’un port segur. 

Els dos col·lectius hem tornat a exigir que es respectin els drets humans i la vida de les persones que es troben a bord d’aquestes dues naus. Igualment, exigim que tant la República italiana com la resta de governs de la Unió Europea (incloent l’Estat espanyol) compleixin amb els tractats internacionals i el dret marítim. 

Amb aquesta acció recordem que obrir el port més proper per desembarcar les persones rescatades al mar no és una qüestió de voluntat política, sinó una obligació dels estats. No fer-ho suposa l’incompliment del dret internacional i una flagrant vulneració de la Declaració Universal dels Drets Humans i de les obligacions recollides a les convencions internacionals sobre persones refugiades, a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, als Tractats i Convencions del Dret del Mar i a la Declaració de les defensores i defensors de drets humans aprovada per l’ONU. Considerem, a més, un despropòsit que es desplaci un vaixell de les forces armanes espanyoles a Itàlia per a portar les persones a Mallorca quan el port segur més proper és a 800 metres.

Societat mobilitzada

Fa poc més d’una setmana més de 400 persones vam sortir al carrer de Barcelona per exigir l’obertura de ports europeus perquè les quasi 500 persones rescatades, en aquell moment, poguessin accedir a un port segur i proper amb totes les garanties. Després de més de 15 dies a la deriva, res ha canviat i seguim constatant una manca total de voluntat política per trobar posicions comunes i solucions reals per evitar el patiment i angoixa de les persones rescatades. 

Recordem que des de divendres passat Stop Mare Mortum també hem fet una crida a la ciutadania ha enviar una carta al consolat italià per fer pressió per l’obertura de ports. (la podeu trobar a stopmaremortum.org).

Eva Sanfacundo (Stop mare mortum)

Reclamacions

Davant de la inacció dels governs europeus per donar una resposta acord amb els drets humans i la negativa del govern italià de permetre el desembarcament de totes les persones que encara resten als vaixells Open Arms i Ocean Viking, des de la Caravana Obrim Fronteres i Stop Mare Mortum reclamem:

  • L’obertura dels ports més propers i segurs per al desembarcament de persones rescatades.
  • Un mecanisme de reubicació coordinat a nivell europeu basat en el principi de solidaritat i responsabilitat compartida per a garantir els drets de totes les persones. 
  • Un sistema d’acollida digna per a les persones als països de recepció que garanteixi l’accés i el compliment de tots els seus drets, incloent la identificació de possibles menors, les possibles víctimes de trata i els sol·licitants de protecció internacional. 
  • La fi de la criminalització de les organitzacions de rescat i de les persones que cerquen una vida digna i segura.
  • Que s’habilitin i s’estableixin vies legals i segures per evitar els assassinats al mar o en qualsevol de les rutes migratòries. Migrar és un dret i cal respectar-lo i garantir-lo.