Polítiques de mort al 10N

Fem un recull dels diferents compromisos dels partits exposats als seus programes electorals: escollim aquests eixos temàtics al voltant de la criminalització de la migració, la militarització de la frontera sud, les devolucions en calent i l’externalització de fronteres com a algunes de les polítiques de mort que hem d’exigir que s’aturin ja que vulneren els drets humans i el dret a migrar.

Hem repassat els programes electorals de la present campanya del PSOE,  d’ERC, d’Unidas Podemos [UP (ECP)] i de la CUP; els de l’abril passat de JxC i del PP; i el programa específic de cures  de MP (Más País) per a aquesta campanya.

Criminalització de la migració

La criminalització de les persones migrants i de la solidaritat cap als moviments de resistència i desobediència que les ajuden és una política de mort: implica desprotegir la vida i perseguir i atacar aquelles persones que es desplacen i les que les defensen.

Garantir els drets humans, entre els ells el dret a la vida, el dret a migrar i el dret d’asil, és una responsabilitat dels Estats. Els partits que es presenten al 10N asseguren que abanderen els drets i les llibertats, però només  UP (ECP), ERC i la CUP fan explícita als seus programes l’abolició de la Llei d’estrangeria en tant que criminalitzadora de les persones migrants.  UP (ECP) i ERC mencionen el tancament dels Centres d’Internament de Estrangers (CIEs) i i JxC substituir-los per espais d’acollida i control, “sota la tutela d’entitats socials reconegudes, respectuosos amb els drets humans i absolutament desvinculats de la gestió policial”.

Militarització de la Frontera Sud

La Frontera Sud espanyola és coneguda per les vulneracions de drets humans que s’hi cometen: devolucions en calent, absència d’atenció jurídica a la frontera i violències per part de les forces policials. La gestió fronterera de l’Estat espanyol és una política de mort.

Malgrat les múltiples denúncies per part d’organitzacions internacionals, només UP (ECP) fa referència a garantir el respecte dels drets humans a la frontera sud, “perquè no s’hi produeixin devolucions en calent” i proposa crear un observatori de Drets Humans a Ceuta i Melilla. PP, Cs i PSOE aposten per polítiques de mort a través de l’augment de la fortificació i la militarització de l’espai fronterer. MP  va comunicar que aposta per garantir la seguretat de les fronteres. ERC proposa “la Ratificació del Protocol addicional núm. 16 al Conveni Europeu de Drets Humans: un protocol, ratificat per estats europeus com França”.

Devolucions en calent

Les devolucions en calent o exprés es practiquen il·legalment a les tanques de Ceuta i Melilla des de fa més de deu anys, sota les ordres de governs del PP i del PSOE. En contra de la legalitat internacional, aquesta pràctica implica el retorn sense garanties de persones amb possible necessitat de protecció internacional. Formen part de polítiques de mort.

Malgrat estar en contra de la normativa internacional, ni PSOE ni PP ni Cs proposen acabar amb les devolucions en calent. UP (ECP) i ERC, en canvi, aposta per polítiques de vida assegurant l’aturada d’aquesta pràctica i ERC i JxC inclouen als seus programes la derogació de la Llei “Mordassa” (ERC) i la supressió de la disposició de la Llei d’Estrangeria (JxC) que fan possible les devolucions en calent. PSOE proposa una nova llei de Seguretat que substitueixi a la Llei Mordassa però no fa cap referència a les devolucions en calent. 

Externalització de Fronteres

En lloc d’aplicar vies legals i segures que evitin el sofriment  i les morts durant el viatge en el Mediterrani i el Sàhara, els estats membres de la UE estableixen acords bilaterals amb tercers països per frenar la migració a canvi de recompenses econòmiques. És el cas de Líbia, Turquia o Marroc. L’externalització de fronteres implica retencions il·legals, explotació, tortura, violacions, esclavatge, etc. Externalitzar fronteres és fer polítiques de mort.

Espanya ha destinat 290 milions d’euros a blindar les fronteres i menys de 10 milions per acollida entre 2008 i 2013. En aquesta campanya electoral, cap partit polític es posiciona clarament a favor de trencar amb l’externalització de fronteres i les conseqüències mortíferes. En lloc de polítiques que protegeixin la vida, el PP, el PSOE i Cs proposen estratègies de cooperació condicionada de control i blindatge de fronteres. UP (ECP) proposa abolir el tractat UE-Turquia.